Döbbenetes mennyiségű oltást vásárolt meg Németország Romániától, ha már itt nem kellett

A német egészségügyi hatóságok ugyanis keményen beleálltak az oltási kampányba.

Hirdetés

A német hatóságok nem lacafacáztak: mivel az ottani oltási kampányhoz nem áll rendelkezésre elég koronavírus elleni vakcina, Romániából vásároltak egy hatalmas szállítmányt, itt ugyanis továbbra sem zajlik úgy az oltási kampány, ahogy kellene, így hatalmas mennyiségű vakcina maradt az egészségügyi illetékesek nyakán, azzal fenyegetve, hogy lejár a szavatosságuk.

Berlin most bejelentette, hogy ötmillió adagot vásárolt meg a Romániának leszállított, de a lakosság érdektelensége miatt felhasználatlanul marad Pfizer/BioNTech vakcinákból.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter még december közepén jelentette be, hogy a harmadik, emlékeztető oltások beadásának felpörgetése érdekében olyan országokat keresnek meg vásárlási ajánlattal, amelyekben nem halad az oltási kampány, így fölös készleteik vannak.

Románia mellett Lengyelországot és Portugáliát említette potenciális üzleti partnerként.

Most pedig nyélbe is ütötték az ügyletet, így

január 24-étől már a Romániától átvett vakcinák és hozzáférhetőek lesznek Németországban.

Ezzel összesen 12 millió Pfizer és 20 millió Moderna áll majd rendelkezésre, így bárki felveheti a harmadik oltást, aki akarja.

Románia pedig még mindig a sereghajtók között kullog az átoltottságot tekintve: valamivel több mint 41 százalékos, miután kedden végre elérte a nyolcmilliót azok száma, akik legalább egy oltást kaptak.

A bukaresti illetékesek a jelek szerint túlzottan optimisták voltak, amikor megrendelték a vakcinákat

a közös uniós beszerzési eljárás során, mivel eddig közel 29 millió vakcinát szállítottak le az országnak, amiből kevéssel több mint a felét sikerült eddig föl is használni.

A legfrissebb rendelkezésre álló adatok január 5-eiek. Eszerint addig 28 650 949 adagnyi oltást kapott Románia, amiből január 9-éig 16 009 315-öt adtak be.

Hirdetés

A legtöbbet a Pfizer oltóanyagából kapta az ország.

  • Ebből 17 983 049 érkezett, és 12 147 279-et adtak be.
  • A Modernából 3 182 400-at szállítottak le, és 962 684-et adtak be.
  • Az AstraZenecából 3 405 200 jött, ebből 852 320-at sikerült beadni.
  • A Johnson&Johnson vakcinájából 4 080 érkezett, amiből 1 950 222-t adtak be.

Közel egymillió adagnak – 917 880 adagnyi AstraZenecának – lejárt a szavatossága, ez kidobott pénz volt.

Megelőzendő, hogy rájuk romoljon,

a bukaresti hatóságok rengeteg vakcinát adtak, illetve adományoztak el.

Dániának 1 700 000 adagnyi, Dél-Koreának pedig 1 489 410 adagnyi Pfizert adtak el, emellett Németország is vásárolt 912 000 adag Modernát.

Ehhez jön még hozzá az újabb ötmillió Pfizer.

Bőkezűen adományoztak is: Moldova 506 220 AstraZeneca és Pfizer-vakcinát kapott, de Szerbiának, Ukrajnának, Tunéziának, Egyiptomnak Vietnamnak is jutott a kevésbé népszerű AstraZenecából, Argentina Johnson&Johnsont kapott ingyen Romániától, Dél-Korea pedig Modernát.

Hirdetés