Ditrófintorgók, szevasztok! A román falvakban sem csipázzák jobban a külföldieket – most épp a kínaiaktól félnek

Minek jönnek ide a hűtőgyárukkal, meg a koronájukkal, mi?

Hirdetés

Egy Prahova megyei településen a kínaiak nyitnának egy hűtőgyárat egy több mint 50 millió eurós projekt keretében, ezzel teremtenének 750 új melóhelyet a környékbelieknek, ám a környékbelieknek van kábeltévéjük, a kábeltévében van koronavírus, és így inkább nem kérnének a hűtőgyárból, meg a munkalehetőségekből.

Szerintük ugyanis a kínaiak nem csak lóvét hoznának, hanem hoznák magukkal a tudományosan COVID 19-nek elkeresztelt koronavírust is.

„Ide csak ne jöjjenek, ne jönnejek, maradjanak otthon, nekünk nem kellenek. A vírusukkal, meg a többi betegséggel, amit hoznának – nincs itt mit keressenek” – nyilatkozta egy hölgy a szóban forgó Ariceștii Rahtivani községből, és ez a nyilatkozat nagyjából össze is foglalja a többit, látszik, hogy a településen nagyon is foglalkoztatja az embereket a tervezett gyár és a vele kapcsolatos pletykák.

Összehasonlításképpen: Ditróban a helybéliek éppen az amúgy is kevés munkalehetőséget féltették a Srí Lanka-i pékektől, a mostani sztoriban viszont a helybéliek inkább lemondanának a kínaiak által hozott pénzről és álláslehetőségekről, pusztán a félelmeik miatt.

A községből ráadásul – ahogy az az ország nagy részére jellemző – rengeteg fiatal dolgozik külföldön, éppen azért mert a környéken nincs munkalehetőség.

Egy helybéli öregasszony szerint ezek a fiatalok hazajönnének, ha megnyílna a gyár, de a koronavírustól való félelem mégis erősebb.

Hirdetés

A Pro Tv riportjában egy helyi tanácsos is megszólal, aki szerint azonban már nem táncolhatnak vissza az üzlettől. Mint mondta, tőlük is sokan – mint ahogy az ő két fia is – külföldön dolgoznak, mért lenne meglepő, ha mások meg ide hozzájuk akarnának jönni.

A hűtőszekrénygyár egyébként mintegy 10 hektáron terül majd el, az engedélyeztetési eljárás pedig már folyamatban van.

A polgármester szerint ráadásul, mivel a gyárnak külsős szolgáltatók munkájára is szüksége lenne, összesen legalább 2000–2500 új munkahely jönne létre a beruházással, így a helyi migrációt is jócskán csökkenthetné.

Hirdetés