December 1-jétől lesz egy új bankjegyünk

Húsz lejt ér majd és egy nő lesz rajta.

Hirdetés

A Román Nemzeti Bank (BNR) december 1-jén, a román nemzeti ünnepen forgalomba hoz egy új bankjegyet. A 20 lejes címletű bankó – nem erdélyi olvasóinknak: kb. 4 eurót vagy 1500 forintot ér – ugyanolyan polimerből készül, mint a jelenleg forgalomban levő többi bankjegy. Azzal a különbséggel, hogy ez lesz az első román bankjegy, amelyen nem valami mord tekintetű férfi néz majd szembe a polgárokkal, hanem egy nő. Mégpedig Ecaterina Teodoroiu (1894-1917) első világháborús hős.

Hirdetés

A BNR közlése szerint ezzel a jegybank válaszol arra a „legitim és széles körű társadalmi igényre és érdekre, hogy megerősödjön a nemi egyenlőség és a női személyiségek történelmi szerepének elismerése”.

Teodoroiu a román hadsereg alhadnagyaként az első világháborúban veszítette életét, s állítólag önként jelentkezett a hadseregbe, hogy megbosszulja négy testvére halálát. Ápolónőként kezdte, de felderítőként is bevetették. A királyi ház ki is tüntette bátorságáért.

A bankjegyet még nem tudjuk megmutatni, mert a BNR csak pénteken, november 26-án mutatja be az új bankjegyet, december 1-jétől azonban ne lepődjünk meg, ha a boltban az új húszlejessel adnak vissza.

Hirdetés