De jó: már a koronavírus újabb, negyedik mutáns variánsát is megtalálták Romániában

Nagyon hiányzott, mit mondjunk.

Hirdetés

Ha már a brit, a dél-afrikai és a brazil variáns megérkezett az országba, már csak idő kérdése volt, mikor bukkan fel a koronavírus negyedik, Japánban felfedezett mutánsa is.

Nos, nem kell tovább várni: az István vajdáról (Ştefan cel Mare) elnevezett suceavai egyetemen szekvenált vírus-génállományok között kimutatták az E484K kódjelzésű japán variánst.

A mintát a suceavai megyei kórházban vették egy betegtől, aki amúgy korábban nem járt Nagy-Britanniában – ez a mutáció ugyanis a brit variánshoz kapcsolódik, ezért a brit mutáns kódjával együtt B.1.1.7 + E484K jelzéssel emlegetik.

Ez a variáns is azért aggasztja a szakembereket, mint a többi: nagyobb ellenállást tansít a szervezetben kialakuló antitestek ellen, ezzel csökkentheti az oltások hatékonyságát.

Hirdetés

Az antitestek 10-60-szor kevésbé hatékonyak az E484K semlegesítésében az eddigi vizsgálatok szerint, 2021. február 2-án az Egyesült Királyság orvoskutatói 214 000 mintát vizsgálva 11-ből mutatták ki ezt a változatot.

A variáns elterjedése veszélyeztetheti a vakcinaprogramok hatékonyságát, mivel olyan génjei vannak, amelyek segítenek az emberi test immunválaszát elkerülni.

Hirdetés