Illusztráció | Fotó forrása: Jandarmeria Romana

Csendőrök, rendőrök és családtagjaik köre alkotja a legújabb gócpontot

Három megyére terjesztették ki a járványtani vizsgálatot, de leginkább Dolj megye érintett, ahol 28 fertőzött csendőrről tudnak.

Hirdetés

Három romániai megyére is kiterjesztették a járványtani vizsgálatot, miután a craiovai csendőrség mobilegységében terjedni kezdett a koronavírus. Az esetet súlyosbítja, hogy a hatóságok nem vették komolyan, amikor az első két csendőrnél jelentkeztek a tünetek.

Az egész április közepén kezdődött, amikor a craiovai egység Gorj megyében részt vett egy akcióban, és hazatértük után az egyik csendőr arra panaszkodott, hogy nem érzi jól magát, majd pár napra rá egy másiknál is jelentkeztek a tünetek. Mindkettőjüket hazaküldték. Az egyik, asztmával is küzdő csendőr egy magánklinikán teszteltette magát, de az eredmény negatív lett.

Akkor kezdték komolyan venni a fertőzésgyanút, amikor vért köpött. Végül felesége szüleivel együtt beutalták a craiovai járványkórházba, ahol mindhármójuk tesztje pozitív lett, egy napra rá feleségénél és gyermekénél is kimutatták a koronavírust. A craiovai csendőrség úgy döntött, hogy 74 csendőrt elkülönítenek és letesztelnek, 13 pozitív eredmény született.

A Dolj megyei kormánymegbízott április 30-i közlése értelmében a megyében 28 fertőzött csendőrről tudnak, és 46 csendőr esetében rendeltek el otthoni karantént. Hat személy még nem kapta meg az eredményét, a többiek egészségesek.

Hirdetés

A járványtani vizsgálatot kiterjesztették Gorj és Olt megyére is, mivel a csendőrök más erőszakszervek munkatársaival is érintkeztek. Gorj megyében egy csendőr tesztje lett pozitív, tíz csendőrt pedig karanténba helyeztek, míg Olt megyében 14 rendőr vár a teszt eredményére.

A fertőzött csendőrök és rendőrök összesen 100 személlyel – gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt – érintkeztek. Mindenkit otthoni karanténba helyeztek, és amennyiben tüneteik lesznek, letesztelik őket.

Hirdetés