Csak úgy hemzsegnek a kormányban a jól kereső, meglehetősen fiatal nyugdíjasok

Akik természetesen a bőkezűen megítélt nyugdíj mellett a kormányapparátusban betöltött tisztségért járó illetményt is megkapják.

Hirdetés

Miközben a kormány az államkassza állapota miatt azon vacillál, hogy megemelje a nyugdíjkorhatárt azok esetében, akik akár 50 évesen is nyugdíjba vonulhatnak – mint a bírák, ügyészek vagy a rendfenntartó erők tagjai –, fény derült arra, hogy magán a kormányapparátuson belül is sokan vannak azok, akik meglehetősen fiatalon vonultak nyugdíjba, hogy most az átlagnyugdíjat jócskán meghaladó összegű nyugdíjuk mellett az illetményt is zsebre vágják.

A legfiatalabb ilyen Romeo Simionescu belügyminisztériumi államtitkár, aki 1974-ben született, de húszévnyi szolgálat után 2016-ban nyugállományba vonult a belügyminisztérium állományából.

Ő vagyonbevallása szerint 2021-ben 111 556 lejnyi nyugdíjat kapott,

vagyis havi mintegy 9000 lejt.

Erre még rátevődik a havi bruttó 16 640 lejes államtitkári fizetése, ami nettóban mintegy 9700 lejt jelent.

Hasonló cipőben jár Corvin Nedelcu, a környezetvédelmi tárca főtitkára is, aki 44 évesen szintén a belügy állományából vonult nyugdíjba, aki számos állami cég igazgatótanácsának is tagja volt.

Hirdetés

Utolsó vagyonbevallása szerint 231 049 lejt kapott egy év alatt a Román Import-Export Banktól, 77 946 lejt az Országos Meteorológiai Igazgatóságtól, 73 548 lejt a ROMATSA légiforgalom-irányító cégtől, de még a bukaresti repülőtereket működtető cégtől is befutott 7033 lejnyi aprópénz.

Az igazságügyi minisztérium sem adta alább: George Cătălin Șerban államtitkár 49 évesen vonult nyugállományba,

nyugdíja pedig mintegy 30 000 lej, ami a háromszorosa az államtitkári fizetésének.

És ha már nyugdíj: a munkaügyi tárcánál Florin Sergiu Dobrescu államtitkár 49 évesen és 8 hónaposan vonult nyugállományba a rendőrségtől, és most, 51 évesen több mint 8000 lejes havi nyugdíj boldog tulajdonosának mondhatja magát – amely mellé természetesen az államtitkári illetmény is jár.

Hirdetés