Csak semmi online, indulhat a visszaszámlálás: vasárnap kezdődnek a Szent László Napok

A második legnagyobb erdélyi magyar kulturális rendezvény főleg helyi előadókkal, jóval szűkebb körben, de legalább közönséggel zajlik.

Hirdetés

Remek hír, hogy a tavalyi virtuális verzió után idén végre megtartják a nagyváradi Szent László Napokat egy visszafogottabb változatban, de legalább egy teljes hétig tart.

A június 21. és 27. között zajló kulturális rendezvény kilencedik kiadása a megszokott programstruktúrával, de természetesen jóval szűkebb körben, a járványügyi óvintézkedések betartásával zajlik majd, az első számú szervezői célpont pedig az volt, hogy minél több helyi és erdélyi előadót, művészt hívjanak meg.

A részletes program kedden kerül fel az SZLN honlapjára, az viszont már biztos, hogy

  • az újdonságnak számító folkudvar vendége lesz többek között a Maros Művészegyüttes, Berecz András és fia, Berecz István, akik a Soroglya együttes közreműködésével lépnek fel,
  • itt állítják ki Dávid Botond 56 ország 240 nemzetének közel 1700 népviseletét bemutató Geofolk kiállítását is;
  • Debrecen város ajándékaként a várban kiállítanak egy Szent Lászlót ábrázoló virágkocsit;
  • a cívisvárosból érkezik a Partium Ház könyves standja is, mint ahogy a június 21-ei ünnepélyes megnyitó fellépői is, a Csokonai Színház és a Kodály Filharmonikusok művészei ismert operákból adnak elő részleteket;
  • a váradi Szigligeti Színházzal együttműködésben a Főnixterv című előadást is megtekinthetik az érdeklődők a fesztivál keretében a vár nyári színházában;
  • fellép többek között a No Sugar, a Poklade, az Operettissimo, Heinczinger Mika (Misztrál), valamint a debreceni LED zenekar.

A hagyományosnak számító családi programok, gyerekprogramok sem maradnak el, mint ahogy a Szent Lászlótól Szent Lászlóig elnevezésű biciklitúrára, vagy a Nagyváradról elszármazottak találkozója sem, de tartanak könyvbemutatókat, kiállításokat, előadásokat, kocsmakvízt, filmvetítéseket is.

Hirdetés