Ciucă nem tűnik igazán elragadtatottnak az ötlettől, hogy leállítsák a Romániába irányuló orosz gázszállítást

Mert azért van egy észszerű határ még a szankciók esetében is.

Hirdetés

Egyelőre nincs szó arról, hogy Románia leállítaná az orosz földgáz importját – jelezte Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A kormányfő annak kapcsán szólalt meg, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn este Oroszország teljes elszigetelését kérte, oly módon, hogy teljes mértékben megszakítják vele az üzleti kapcsolatokat és lezárják a kikötőket az orosz hajók előtt.

Ciucă arra a felvetésre, hogy mikor mond le Románia az orosz gázról, azt válaszolta: jelenleg a vezetékeken érkezik orosz gáz, és

nem született döntés a szállítás leállításáról.

A kikötők lezárása kapcsán annyit mondott: Románia is döntött szankciókról, mind orosz cégeket, mind Vlagyimir Putyin orosz elnök belső köréhez tartozó személyeket szankciókkal sújtottak, az esetleges további büntetésekről pedig a partnerországokkal folytatott egyeztetések után döntenek.

Miközben több európai ország is az ottani orosz nagykövetség számos munkatársát toloncolta ki kémtevékenység miatt – Németország 40, Franciaország 35 diplomatastátusú orosz állampolgárt küldött haza – Ciucă azt is közölte, egyelőre nincsenek információk arról, hogy a román diplomácia ilyesmire készülne.

A miniszterelnök szerint Románia tiszteletben tartja mindazon nemzetközi szervezetek által elfogadott szankciókat, amelynek tagja.

Hirdetés

Magyarán: a megtámadott Ukrajna melletti kiállás és a harcos oroszellenes retorika mellett azért a bukaresti illetékesek is úgy vannak vele, hogy

egy szankció akkor ér valamit igazán, ha elsősorban azt sújtja, aki ellen bevezetik, és nem azt, aki bevezette.

Románia abban a szerencsésnek mondható helyzetben van, hogy földgázszükségletének csupán mintegy 20 százalékát teszi ki az orosz gáz – szemben például a magyarországi mintegy 80 százalékkal –, de egyrészt a hideg tavasz, másrészt a gáztározók telítettségi szintje miatt sem engedheti meg magának, hogy lemondjon az orosz energiahordozóról.

Ezzel amúgy Németország és Ausztria is pontosan így van, azt az elvet vallják, hogy nincs sok értelme az olyan szankcióknak, amelyek nekik jobban fájnak, mint az oroszoknak.

Hirdetés