Ciolacu berúgta az öreg kampánymotort: Elég a székely autonómiás ostobaságokból!

Továbbá: egy Bihar megyei községben a polgármesteri hivatal kotrógépével ásták el a szemetet, illegálisan, persze. És: a román titkosszolgálat megüzente: szeret minket. És ha nem tudtuk volna: figyel is.

Hirdetés

Ciolacu berúgta az öreg kampánymotort: elég a székely autonómiás ostobaságokból!

Marcel Ciolacu peszedista politikus, aki történetesen Románia miniszterelnöke is, elindult kampányolni. Tudják, szuperválasztási év van, ilyenkor szeretni kell a választópolgárokat. Na és például Hargita megyében vajon hogy lehet szeretni a feltehetően a PSD-re szavazókat? Hát úgy, hogy a kedves politikus jól belerúg a székelyekbe. Tényleg semmi konstruktívabbat nem tudnak kitalálni a román politikusok? Úgy tűnik, nem.

Ciolacu mester tehát elment Hargita megyébe, konkrétan Maroshévízre, és beszélt a potenciális PSD-szavazókhoz. Úgy kezdte, hogy egy normális országban (Románia, mint normális ország, aha, haha) normálisan kell viselkedni. Na és Ciolacu mester szerint mi a normális viselkedés? Hát az, hogy hagyjuk már a székely autonómiás ostobaságokat! Székely autonómia sose volt és sose lesz. Ma már vegyes házasságok vannak. Együtt járnak iskolába a román és a magyar gyerekek. (Ó, meg kell a szívnek hasadni a meghatottságtól!) Romániában élünk, ők is (mármint a székelyek) románok. (Itt a szombati ügyeletesnek hirtelen olyan szavak jutottak eszébe, amelyek nem tűrik a monitorfestéket. Román vagy te, Marcel polgártárs, én nem, ennyit azért megenged magának.)

Aztán arról is beszélt ez a Ciolacu, hogy ő is találkozott olyan bolti eladóval Maroshévízen, aki nem tudott románul. És ez milyen rossz dolog. Mert aki Romániában nem tud románul, az megreked a fejlődésben. Nos, itt van valami igazsága ennek a Ciolacunak. Mert a román nyelvismeret határozottan hasznos. Viszont nyilván semmi köze az identitáshoz. Nem azért kell tudni románul, mert Románia egy független és oszthatatlan egy igaz nemzetállam, ahol más nemzetiségű románok is élnek, hanem azért, mert a román nyelvtudás hasznos a románokkal való kommunikáció során.

Aztán arról is beszélt ez a Ciolacu, hogy soha nem fog olyan törvényeket elfogadni, amelyek más etnikumú románoknak kedveznek. Na, itt azért megállhat a kés a levegőben. És olyan törvényeket elfogad, kedves Ciolacu, amelyek román etnikumú románoknak kedveznek? Mert azért jó pár olyan törvény van. Ha mindenki egyenlő a törvény előtt, akkor például adják már vissza az magyar történelmi egyházaknak, ami őket megilleti. Ehhez mit szól, drága Ciolacu?

Valószínűleg semmit. Megy tovább kampányolni, kipipálja Hargita megyét. Mert őszintén, kevés ott a PSD-szavazó. Csak hát oda kellett menni, hogy egy kicsit magyarfaljon a lokál kulőrben. Mert kell az a vérnackó üzenet, mint egy falat kenyér (még akkor is, ha magyarok szolgálnak ki). Régi, de működik. Különösen ebben a „normális” országban.

Egy Bihar megyei községben a polgármesteri hivatal kotrógépével ásták el a szemetet, illegálisan, persze

Van egy község Bihar megyében. Az a neve, hogy Körösgyéres. Na, itt történt szombaton, hogy néhány fickó néhány teherautó kihajtott a határba és ügyesen beöntött egy csomó szemetet az ott levő gödrökbe. Mikor megvoltak, egy kotrógép akkurátusan födet hányt a mocsokra.

Na de meglátta mindezt egy helybeli lakos. És azonnal riasztotta a környezetvédelmi hatóságot. Mert hogy ilyen is van. Hogy az emberek figyelnek a környezetükre, illetve az azt károsítókra.

No, a hatóság uccu neki, kiszállt a helyszínre és bizony, igaza volt a környezettudatos polgárnak. Volt ott minden, ágaktól a sittig és műanyag szemétig. És az is igaznak bizonyult, hogy a polgármesteri hivatal kotrógépe tüntette el a szemét nyomait.

No, a hatóság azonmód vizsgálatot indított a teherautókat működtető magáncég, illetve a község polgármesteri hivatala ellen. A polgármester persze, hangot adott nemtetszésének. Hogy ez biztos egy politikai lejárató kampány! Olyan valaki jelentette őt fel, aki polgármester akar lenni! Na ja, ilyenek a választási évek.

Hirdetés

Apropó, Körösgyéres polgármestere PNL-s. Aki a legutóbbi helyhatósági választásokon, 2020-ban győzött. És nagy bulit csapott. És a bulin azt énekelték, hogy „Szopik a PSD!”… szóval igen magas színvonalon megy ott a politikai élet, polgármesteri körökben.

A román titkosszolgálat megüzente: szeret minket. És ha nem tudtuk volna: figyel is

Február 24. a román szerelmesek napja. Az a neve, hogy Dragobete. Nagyon helyes, szeressék is egymást a szerelmesek, nemzetiségtől függetlenül.

Na de amikor a román hírszerző szolgálat is beszól a népnek – tudják, a rettegett kommunista szekuritáté utódja, amely azért 1989 után is tette és ma is teszi a dolgát a mioritikus hazában –, akkor azért kicsit lúdbőrözni kezd az ember háta, ha szerelmes, ha nem.

A román hírszerző szolgálat úgy szólt be, hogy közösségi oldalán közzétett egy első ránézésre kedves képet. A képen fehér alapon egy kulcslyuk látható, amelyen át valaki kukucskál. Mellette két piros lufiszív, meg a szöveg: „A láthatatlan szemek feledésbe merülnek.”

Mi ebben a hátborzongató, kérdezheti akárki. Hát az üzenet kettős jelentése. Az első jelentés világos: arra utal, hogy a távolsági kapcsolatok, amelyekben két ember nem találkozik egymással, kudarcra vannak ítélve. Oké, ezzel egyet lehet érteni.

Na de ott a második jelentés, és ez a hátborzogató. Mert a szöveg így is értelmezhető: „A láthatatlan szemek figyelnek,” Ezt így megüzenni… azért pofa kell. Nem mintha sokan nem tudnák, nem éreznék a kedves, figyelő SRI-szemeket a tarkójuk bőrén. További szép hétvégét kívánunk! Ha bámul a SRI, ha nem. (Szmájli.)

Hirdetés