Ciolacu a nagybányai fuszulykával kampányol – hírek szombaton

Mostantól online is lehet kérelmezni a hajtási engedély másodlatát, ha elveszítettük, vagy megrongálódott. Hatalmas ingatlanügyi csalások miatt tartóztattak le egy gyulafehérvári ügyvédet.

Hirdetés

Ciolacu, a fuszulykás

Vastagon és nyakig a kampányidőszakban kerekedett fel Marcel Ciolacu miniszterelnök Nagybányára, hogy a PSD színeiben mutatkozva illegesse magát egy gyárban, május utolsó napján. Iohannis elnök magánrepülőzgetése után valahogy érthető, hogy a miniszterelnökünk sem akarta alábbhagyni, ezért ő maga egy Gulfstream G200 Galaxy típusú magángéppel ment el megnézni magának a nagybányai gyárat és dolgozó népét – tudhattuk meg a G4Media portál értesülései alapján.

A PSD vezetője Mihai Tudose (ha beugrik az úr finoman szólva is emlékezetes fizimiskája a kedves olvasóknak), az európai parlamenti választási kampány vezetője és Paul Stănescu, a párt főtitkára társaságában szállt le a repülőgépről, a mozzanatot pedig a román hírportál egyik olvasója kapta lencsevégre.

A körülbelül 5500 munkahelyet biztosító Aramis nevű máramarosi bútorgyár látogatása nem tartott túl sokat, a miniszterelnök egy délelőttöt töltött el a helyszínen, távozta előtt azonban lement a gyár menzájába és egy jó kis tálcatologatós, melós hangulatban elfogyasztott…valami fuszulykát. Elmondása szerint rég nem evett ilyen jót. Úgy tűnik, hogy visszafele dupla lökhajtásos módszerrel jutott haza ezután.

Elkallódott a járművezetői engedélye? Ezt teheti mostantól:

Ha valakinek elveszett vagy megrongálódott a hajtási engedélye, júniustól online is kérhet róla másodlatot – tájékoztatott a Belügyminisztérium június elsején. A vezetői engedély másodlatát közvetlenül a http://dgpci.mai.gov.ro oldalon elérhető online szolgáltatáson keresztül igényelheti, akinek szüksége van rá, és csupán egyszer kell elmenni a pénztárhoz.

Így a kérelmezők a következő lépések követésével online állíthatják ki a vezetői engedély duplikátumát:

  • Legyen felhasználói fiókja a http://dgpci.mai.gov.ro weboldalon.
  • A következő dokumentumok benyújtása a számítógépes alkalmazáson keresztül: a kérelmező kitöltött és aláírt kérelme, amelyben be kell jelölni a vezetői engedély másodlatának kiállítására vonatkozó négyzetet, és megfelelően ki kell tölteni a kérelem indoklását; az érvényes személyazonosító igazolvány másolata;
  • Be kell fizetni a vezetői engedély díját (89 lej) a honlapon keresztül.

A Belügyminisztérium arra is felhívja a figyelmet, hogy a felhasználói fiókok létrehozásának egyetlen módja, hogy a kérelmező egyszer mutatkozik be személyazonosítás céljából bármelyik engedély- vagy regisztrációs pultnál.

Ügyvédet tartóztattak le és ítéltek el Kolozsváron

Hirdetés

Elég durva a helyzet: több vásárlónak is eladta ugyanazokat az ingatlanokat. A Fehér megyei ügyvédet, Ovidiu Jidveiant, a megye volt PSD-s alprefektusát pénteken, május 31-én vette őrizetbe a kolozsvári fellebbviteli bíróság ügyészsége. Az ügyvédet több száz, különösen súlyos következményekkel járó csalás bűntette miatt vették őrizetbe, a kárt az ügyészek több mint 11,5 millió euróra becsülik. Jidveiant azzal vádolják, hogy egy ingatlanprojektben többször is eladta ugyanazokat a lakásokat, és az ügyfelek pénze eltűnt.

A Jidveian által létrehozott Parc Residence Alpha ingatlanprojekt Gyulafehérváron található, és két háztömböt foglal magában 41 lakás és 7 üzlethelyiség számára. Az ügyvéd azonban 263 adásvételi szerződést kötött, egyes lakásokra akár hét-nyolc vevő is fizetett több százezer eurót. Közülük sokan feladták a reményt, hogy visszakapják a pénzüket.

Az ügyfelek által befizetett összegeket állítólag a cég számláiról Jidveian személyes számláira utalták át, és spekulatív pénzügyi platformokon használták fel, ahol nagyobbrészt elvesztek. Jidveian állítólag 2.539.991 lejt utalt át ciprusi brókercégeknek, és a pénzt pénzügyi eszközökkel és kriptoeszközökkel való kereskedésre használta fel. Az eset kapcsán a kolozsvári ügyészség nyomoz, Jidveian mellett még mások is érintettek az ügyben.

Hirdetés