Büntessük meg Ausztriát! Avagy a radikalizálódás apró tünetei

A románok egyharmada nem hagyná annyiban, hogy Ausztria megakadályozta a schengeni csatlakozásunkat, hanem büntetőlépéseket vár a kormánytól. De mit vetít ez előre?

Hirdetés

A románok meg akarják büntetni Ausztriát. Ez nem vicc, kérem, a népharag az népharag. Hogy miért akarják megbüntetni Ausztriát? Természetesen azért, mert megakadályozta, hogy Romániát felvegyék a schengeni övezetbe.

Ezért aztán egy friss felmérés szerint a románok nem kevesebb, mint egyharmada amellett teszi le a garast, hogy

a kormánynak bojkottálnia kellene az osztrák cégeket, hogy ezzel jól megbüntessük Ausztriát.

Kissé megmosolyogtató ez: egy duzzogó kisgyerek hozzáállása, aki egy fenyítés után elhatározza, hogy elszökik otthonról és világgá megy. Mert ugye a gazdasági kapcsolatok kétoldalúak – vélhetően Romániának sem lenne érdeke, hogy felszámolja a gazdasági kapcsolatait akármelyik EU-s országgal, másrészt azt is vegyük számításba, hogy Ausztria azért aligha Romániától várja a boldogulását.

No persze az illegális fakitermeléssel megvádolt Holzindustrie Schweighofernek rossz hír lenne egy ilyen fordulat, ha az osztrák vállalat nem jelentette volna be már amúgy is tavasszal, hogy kivonul Romániából.

De a románok egyharmada csak azért is meg akarja büntetni Ausztriát.

Szintén egyharmaduk van amellett, hogy

Romániának be kellene perelnie Ausztriát az Európai Unió Bíróságán.

Hogy miért? Mert megvétózták a csatlakozásunkat a schengeni övezethez. Ez aztán jogtiprás a javából!

Mi több, a felmérésben megkérdezettek 13%-ka azt szeretné,

ha Románia élne az EU-s vétójogával, és ezentúl megvétózna MINDENT, amíg csak az osztrákok meg nem gondolják magukat a schengeni csatlakozásunkkal kapcsolatban.

Ez már nem az a durcás kisgyerek, amelyik világgá menne, hanem az, aki gyufát lop a konyhából, hogy bosszúból felgyújtsa a családi házat.

Hirdetés

Ezek a válaszadók körülbelül azok a radikálisok, akiknek az egyre jobban megerősödő, szélsőséges elveket valló AUR adja a muníciót. Ugyanaz a hőbörgés ez, amit a pártvezértől, George Simiontól rendszeresen hallanak, és tetszik nekik.

Ausztria kiszavazott minket a schengeni övezetből? Hát mi majd megbüntetjük Ausztriát. Elvégre méretre nagyobb az országunk.

Csakhogy az ilyen megmosolyogtató gyermeteg duzzogások hosszú távon nagy bajt hozhatnak magukkal.

Pusztán azért, mert egyre több a gyermeteg duzzogó. És ugye tudjuk, hogy az összes felmérés azt mutatja, hogy az AUR rohamléptekben növeli a népszerűségét, és ami azt illeti, a jövő évi választásokon már komoly esélyekkel indul. És ugye azt is  tudjuk, hogy az erdélyi magyarok között is akad támogatójuk, még úgy is, hogy az AUR gyakorlatilag felvállaltan széljobbos nézeteket vall, vagyis nem igazán csípi a búránkat.

De mit számít ez, amikor beleállnak az oltástagadó retorikába, és ez nekünk pont tetszik. Amúgy is jó ez a Simion, mert ő legalább jól megmondja, amit gondolunk. Büntessük meg Ausztriát, lépjünk ki az EU-ból, szavazzuk meg az AUR-t… Aztán majd lesz valahogy.

Különben a válaszadók 10%-ka úgy gondolja, hogy Románia egyszerűen nem érdemelte meg, hogy felvegyék a schengeni övezetbe.

Az is valami.

Hirdetés