Botrányos körülmények között maradt el az Annihilator kolozsvári koncertje

Nagyon megnéztük volna a legendás Jeff Waters zenekarát, de nem jött össze.

Hirdetés

Ha manapság bemennék egy fiatalok által látogatott szórakozóhelyre, kocsmába, kávéházba és megkérdezném, hallottak-e az Annihilatorról, sanszos, hogy igen kevesen tudnának igennel válaszolni. A kanadai zenekar – a thrash metal egyik legeredetibb képviselője – 1989-ben lett világsztár az Alice in Hell című nagylemezzel és a 90-es évek elején voltak a csúcson. Azóta eltelt vagy harminc év és persze ők is visszaszorultak a szűk rajongói körökbe. Ennek az az egyik pozitív hozadéka, hogy a hajdani, de mára már nem az akkori mércével világsztárnak számító előadók jóval nagyobb eséllyel hívhatók el olyan istenhátamögötti helyekre, mint Kolozsvár.

Így lehetséges, hogy az éppen aktuális mainstream rágógumisztárokon kívül – persze szerényebb körülmények között, klubkoncerteken – nézni és hallani lehet olyan hajdani világsztárok fellépését, mint a Voivod, a Napalm Death vagy az Annihilator. Ezek mára rétegzenévé váltak és a kívülállók számára nem jelentenek egyebet, mint éktelen csörömpöléssel kísért ordibálást. Az ilyen koncerteken az átlagéletkor 30-40-50 év, vagyis azok vannak ott, akik a rock és a metál legszebb időszakában, az 1980-as évek második felében és az évtized fordulóján tizenévesek voltak. Ilyenkor az orvos, a bankár, az ügyvéd és az egyetemi tanár simán elvegyül a kétkezi munkások között, mindenki egyenlő, nincs flancolás, mindenki bőrbe és valamilyen zenekaros pólóba öltözik, megiszik egy két-sört, megnézi hajdani bálványait és jól érzi magát.

Szóval elég nagy dolog lett volna megnézni az Annihilatort, még akkor is, ha igazából úgy 1990-ben kellett volna.

Szerda este lehetőségünk lett volna megnézni őket Kolozsváron, de nem jött össze.

A kolozsvári koncert másodjára marad el. Tavaly kellett volna fellépniük, de elhalasztották és átütemezték az idei őszi európai turnéjukra. A szerdán esedékes koncert előtt pár órával azonban kiderült, hogy mégsem lesz fellépés: a zenekar megérkezett ugyan az egy nappal korábbi bukaresti koncertről Kolozsvárra, de indulnak is tovább Budapestre, mert a koncertet botrányos körülmények miatt le kellett mondaniuk.

Nézzük csak, mi történt:

A koncert szervezői, a kolozsvári aréna oldalában működő /Form Space klubhelyiség képviselői szerda délután közölték románul a Facebookon, hogy az Annihilator-koncert elmarad, „a zenekarhoz kapcsolód, objektív okok miatt”. Az online vásárolt jegyek árát azonnal visszautalták.

Később egy angol nyelvű közleményben azt írták, hogy a Kolozsvár Aréna igazgatója iváson és dohányzáson kapta a zenekar tagjait, ami egy közintézményben ugyebár tilos és emiatt nézeteltérés alakult ki közöttük. A szervezők azt írják, sikerült lenyugtatniuk az igazgatót, de ekkor a zenekar nem volt hajlandó folytatni a koncert előkészületeit.

Hirdetés

Ezzel szemben az Annihilator közleményében az olvasható, hogy elnézést kérnek a remek kolozsvári rajongóktól, de miután megérkeztek a koncert helyszínére (vagyis a /Form Space-be), a létesítmény tulajdonosa „valamilyen okból” lemondta a koncertet, a zenekarokat (a két előzenekart is) és a stábokat pedig kirakta a helyiségből.

 

Az ivós-dohányzós állításokra később Jeff Waters, az Annihilator vezetője, alapítója és egyetlen eredeti tagja úgy reagált Facebook-oldalán, hogy a vádak mind hazugságok.

A zenekar és a műszaki személyzet egyetlen tagja sem ivott vagy dohányzott. „Az Annihilatornak azt mondták: nem lesz koncert és távozzunk. Hát távoztunk” – írja Waters.

Ez az, amit eddig tudunk. Mindenesetre megkerestük e-mailben a Kolozsvár Aréna képviselőit is, mondják el, mi is történt, amint válaszolnak, frissítjük a cikket. Az Aréna tulajdonosa egyébként Kolozs Megye Tanácsa.

Az a baj, hogy az incidens nyomán egy csomó rajongó csalódott egy óriásit, sokan eljöttek több száz kilométerről, van, aki szabadnapot vet ki, szállást foglalt és már megérkezett Kolozsvárra, hogy három órával az esemény előtt megtudja, nem is lesz esemény. Mind a /Form Space, mind az Annihilator közösségi oldalán igen nagy a felháborodás.

Hirdetés