Bezárták a szkerisórai jégbarlangot. De nem a járvány miatt

Javításokat végeznek a messze földön híres turisztikai látványosság helyszínén. Persze, jó hazai szokás szerint senki sem tudja, meddig.

Hirdetés

Talán senkinek sem kell bemutatni a szkerisórai, vagy ha tetszik aranyosfői jégbarlangot. A 700 méter hosszú barlang Európa második, Románia legnagyobb jégbarlangja, de itt található a világ „legöregebb” föld alatti jégtömbje is. A szezonban népszerű turisztikai látványosság (már a 19. század óta): akit érdekel, itt elolvashatja ifj. báró Jósika Gábor jóízű helyszíni beszámolóját 1930-ból (33. – 39. o.), melynek egyik kiemelkedő szövegrésze a korabeli Roșca primár úrral való találkozás.

A primár urat azért is említjük, mert Felsőgirda jelenlegi primár ura jelentette be, hogy a nevezetes látványosságot bezárták.

Na nem a pandémia miatt: a barlang látogatása a mostani szigorú járványügyi körülmények közepette is látogatható. Lenne. Az történt, hogy egy nemrég elvégzett állagfelmérés során kiderült, hogy a barlang bejárható részén található fémlépcsők, ha tetszik, megereszkedtek, melynek következtében megnőtt a baleseti kockázat. És mivel senki sem szereti, ha sétálgatás közben nyakát szegi (barlangban sem), az illetékesek úgy döntöttek, kicserélik a lépcsőket.

Nagyon helyes, bólogathat akárki. Ami mégis apró helyi (hazai) lokál kulőrt ad az egésznek: a primár úr elárulta, gőze sincs, mikor fejezik be a munkálatokat. Mert így megy ez sok helyen a jól végzett munka e paradicsomi országában.

Na de amíg a híres jégbarlang ismét kinyitja kapuit, mehetünk például strandra (ahol szabad). Ott legalább ragyog a verőfény és az a veszély sem áll fenn, hogy denevérkakiba lépünk.

Hirdetés