Bekérették Bukarestben a magyar nagykövetet, Ciolacu felszólította Oroszországot, lehűlés jön – hírmix

Hétfő hajnalban az oroszok közvetlenül a román határ mentén fekvő ukrán célpontokat bombáztak, mire Bukarestben kemény hangot ütöttek meg…

Hirdetés

A román külügy természetesen bekérette a bukaresti magyar nagykövetet

A nap reggel felkelt, a román külügy pedig hétfő reggelre bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét – Orbán Viktor szombati tusványosi beszéde, illetve annak heves fogadtatása után a második tagmondat ugyanolyan magától értetődő, mint az első. Az esetről a hivatalos Facebook-oldalán beszámoló Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is úgy kezdte, hogy „nem okozott túl nagy megelepetést”, hogy ez így történt, a találkozó hangnemét viszont nyugodtnak és udvariasnak minősítette.

A bukaresti magyar nagykövetnek tulajdonképpen csak a román külügy által korábban elküldött nevezetes demarsban megfogalmazott pontokat kellett újra meghallgatnia.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik. Mi a magunk részéről továbbra is erre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről” – írta Szijjártó.

Amint mi is megírtuk, Orbán Viktor a több ezer ember előtt elmondott szombati, tusványosi beszédében kerek perec elmondta, hogy a román külügy demarsban próbálta a szájába rágni, hogy miről beszélhet, illetve miről nem, egyes kijelentéseit pedig a román sajtó egy része ismét revizionistának titulálta.

Kemény hangot ütöttek meg Románia vezetői Oroszországgal szemben

Hirdetés

Hétfő hajnalban Oroszország közvetlenül a román határ mellett mért légicsapásokat ukrajnai célpontokra: a Duna partján fekvő Renyit és Izmajilt támadta rakétákkal és drónokkal. A légicsapások elsősorban kikötői célpontokra fókuszáltak, kőolajtartályok, fegyverraktárak, de egy gabonaraktár is megsemmisült, négyen pedig megsérültek. A beszámolók szerint Oroszország ezzel el akarja lehetetleníteni a globális piacra irányuló ukrán gabonaexportot, amiben ezek a dunai kikötők kulcsfontosságúak. A légicsapások után Klaus Iohannis államfő és Marcel Ciolacu miniszterelnök is keményen bírálta Oroszországot. Iohannis a Twitter-oldalán „ítélte el határozottan” a csapásokat, Ciolacu pedig egyenesen azt írta, hogy „felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy hagyjon fel az ukrán kikötői infrastruktúrára mért légicsapásokkal” – mintha ugyan számítana a szava. A védelmi minisztérium szerint ugyanakkor a légicsapások nem jelentenek direkt katonai fenyegetést Románia ellen.

Végre jön a lehűlés

Az elmúlt hetek fojtogató kánikulája után lehűlés várható még ezen a héten. Erdélyben, a Körösvidéken, a Bánságban és Máramarosban is tarja magát a hőség a következő két napban még, 31–38 fok közötti maximumokkal, csütörtökre aztán már csak 20–24 fok lesz a nappali csúcs. Ezután újabb enyhe felmelegedés veszi kezdetét, de jövő héten is csak 28–31 fok között alakul a hőmérséklet a legmelegebb órákban, ami azért még mindig elviselhetőbb, mint ami eddig volt.

 

Hirdetés