Beismerték tettüket a petei határátkelőnél több ezer hamis oltási igazolást kiállító egészségügyi dolgozók, így szabadlábra kerültek

Persze ez nem jelenti azt, hogy a felelősségre vonást elkerülik.

Hirdetés

Bár ellentmondásosnak tűnik, hogy tettük beismerése után szabadlábra kerültek azok az egészségügyi dolgozók, akik szakmányban gyártották a hamis oltási igazolásokat a petei határátkelőnél, mégis ez történt: a szatmárnémeti törvényszék szabadlábra helyezte őket.

Ráadásul az ügyben eljáró ügyészség, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) nagyváradi kirendeltsége kérésére.

A nyolc érintettre – köztük a határátkelőn működő oltópont három asszisztensére és két, az iktatóban dolgozó személyre – november közepén csaptak le a hatóságok,

és azóta hatan vizsgálati fogságban, ketten pedig házi őrizetben ültek.

Az ügyészek szívét most a nyomozáshoz közel álló források szerint az lágyította meg, hogy a gyanúsítottak lelkesen együttműködtek a nyomozó hatósággal: beismerték a bűnösségüket, ezzel pedig alaposan megkönnyítették a dolgát.

Ezért aztán a DNA azt kérte a szatmárnémeti törvényszéktől, hogy szüntesse meg a vizsgálati fogságot. Ez persze nem jelenti azt, hogy megússzák:

60 napra bűnügyi felügyelet alá helyezték őket,

ami annyit jelent, hogy hatósági engedély nélkül nem hagyhatják el az országot, és nem vehetik fel a kapcsolatot a többi gyanúsítottal vagy a tanúkkal.

Hirdetés

Előbb-utóbb pedig vádat is emelnek ellenük okirat-hamisítás miatt.

Mint arról beszámoltunk, a petei oltóponton nem kispályáztak: a Bihar megyei tisztiorvosi szolgálat egyik munkatársának közreműködésével a vesztegetésként kapott pénz fejében több mint 3500 személy számára állítottak ki hamis oltási igazolást.

Úgy buktak le, hogy a hamis oltási igazolást szerző személyek közül sokan kerültek kórházba koronavírus-fertőzéssel, ez pedig gyanút keltett az egészségügyi hatóságokban.

Hirdetés