Beindult a növekedés: ismét meghaladja az ezret a napi fertőzöttek száma (FRISSÍTVE)

Közel négyszáz koronavírus-fertőzött töltötte súlyos állapotban a kórházban karácsony harmadnapját.

Hirdetés

A legújabb (keddi) járványmérleg, mely a hétvégi esetszámokat (1144) összesíti, növekedést mutat a múlt hét keddi (826), illetve a két héttel ezelőtti adatokhoz (946) képest. December 9-e óta nem haladta meg az ezret az esetszám, ebből azonban messzemenő következtetéseket egyelőre nem érdemes levonni, hiszen a karácsonyi összejövetelek és a külföldről hazatért vendégmunkások hatása csak később fog megmutatkozni.

Az tény, hogy több a súlyos beteg és a járvánnyal összefüggésbe hozott halálesetek száma is nőtt. Az Országos Közegészségügyi Intézet 67 elhunyt fertőzöttet regisztrált, ebből négy áldozat a negyvenes korcsoporthoz tartozott, a többiek ennél idősebbek voltak. Két esetet leszámítva mindegyik halottnak más betegsége is volt.

A kórházakban jelenleg 2418 fertőzöttet ápolnak, ebből 393-an vannak súlyos állapotban (köztük van hét kiskorú is). Bukarestet leszámítva a legtöbb új esetet Temes, Iasi, Kolozs, Bihar, Arad és Konstanca megyében vették nyilvántartásba.

Bár Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a napokban arról beszélt, hogy növelni fogják az eddig csak „bicegő” tesztelést, egyelőre a napi tesztelés nem nőtt számottevően.

Hirdetés

Közben világszinten új csúcsokra emelkedett a fertőzöttek száma, emiatt a nyugati országok többségében szigorúbb korlátozásokat vezetnek be, a nagy fővárosok sorra mondják le a szilveszteri szabadtéri bulikat. Romániában is egyre több az omikronnal fertőzött páciens. Hétfőig összesen 38 omikronnal fertőzött személyt vettek nyilvántartásba országosan.

A legfiatalabb beteg egy egyéves gyermek, akit a pitești gyermekkórházban ápolnak. Pár napig még kórházi ellátásra szorul, bár állapota stabil, tünetei közepesen enyhék, illetve közepesen súlyosak. Anyja szintén fertőzött, és nem élt az oltás lehetőségével.

Hirdetés