Beilleszkedési támogatással csalogatnák a tanárokat a falusi iskolákba, és a vécégondokat is megoldanák végre

Az oktatási miniszter jelentős változásokat ígér.

Hirdetés

A küszöbön álló oktatási reform a vidéki iskolákat is eléri – legalábbis ha tényleg sikerül megvalósítani mindazt, amit Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter az illetékesekkel való egyeztetés után megígért.

Eszerint a legkézenfekvőbb eszközzel próbálnák rávenni a pedagógusokat, hogy a kényelmesebb városi iskolák helyett a vidéki intézményeket válasszák: több pénzzel.

Ez nem állandó lenne persze, hanem egyszeri beilleszkedési támogatás. Viszont az összeg kecsegtetőnek tűnik: az elszigetelt, falusi iskolákba érkező pedagógusok

háromhavi bruttó átlagbérnek megfelelő összeget kapnának ösztönzésként.

A legfrissebb, hozzáférhető adatok szerint júniusban 6413 lej volt a bruttó átlagbér, vagyis ilyen nagyságrendű összeget kell megháromszorozni.

Mindez jól hangzik, de azért odafigyelnek arra is, hogy ne fordulhasson elő, hogy valaki felmarkolja a pénzt, majd a következő hónapban már költözik is vissza városra: meghatároznak egy minimális időtartamot, ameddig a pótlékot kapó pedagógusnak kötelező a falusi iskolában tanítania.

Cîmpeanu merész ígéretet tett a főleg szintén a vidéki iskolákat sújtó vécégondok megoldására is. Mint ismert, sok oktatási intézményben még ma is udvar végi vécék vannak, amelyekben nincs folyóvíz.

Hirdetés

A miniszter most azt mondja:

míg néhány éve még 2000 ilyen iskola volt, két-három éven belül legtöbb 99 marad.

Ehhez az szükséges, hogy az önkormányzatok képesek legyenek a célnak megfelelően felhasználni az oktatási tárca által erre biztosított pénzösszeget.

Merthogy tavaly az erre folyósított összeg kétharmada visszakerült az államkasszába, az önkormányzatok ugyanis képtelenek voltak kiírni a közbeszerzési eljárásokat a mosdók korszerűsítésére.

Hirdetés