Băsescu: adjuk meg a szemétnek az őt megillető tiszteletet!

Nem vicc, tényleg ezt mondta. És ez eddig az egyik legjobb kampányszöveg.

Hirdetés

Keményen belevetette magát a választási kampányba Traian Băsescu volt államfő, jelenlegi európai parlamenti képviselő, aki ismét harcba szállt Bukarest főpolgármesteri tisztségéért, miután 2004-es elnökké választásáig egyszer már betöltötte ezt a funkciót.

Az általa életre hívott Népi Mozgalom Pártot (PMP) most a jelek szerint a környezet vádelmére sokat adó zöldpártként szeretné pozicionálni, ezért egy hétfői kampányrendezvényen a háztartási hulladék újrahasznosításának fölöttébb hasznos voltáról értekezett.

A rendezvényen emlékeztetett, hogy a hulladék szeméttelepre szállítása nem a legjobb megoldás, még akkor sem, ha környezetbarát hulladéklerakóról van szó.

Egyes országok például gyakorlatilag arannyá változtatták a szemetet – és itt nem a hulladékbizniszt lenyúló, és abból óriási pénzeket kaszáló olasz maffiára gondolt, hanem a svédekre, akik a hulladék 99,2 százalékát újrahasznosítják.

Emlékeztetett, brüsszeli lakásában, amelyet EP-képviselőként bérel, a helyi hulladékgazdálkodási cég által biztosított, különböző színű zsákokba gyűjti a háztartási szemetet, a fémet és a papírt, ezt a gyakorlatot pedig Bukarestben is meghonosítaná, ha ismét főpolgármesterré választották.

A szemétből jelentős mennyiségű áramot, meleg viet és távhőt lehet a lakosság számára biztosítani – idézte tovább a példákat.

Hirdetés

„Adjuk meg a szemétnek azt a figyelmet és tiszteletet, amely megilleti” – összegezte ars poeticáját a veterán politikus.

Akinek alapvetően igaza van, hiszen az észszerű hulladékgyűjtés- és újrahasznosítás tényleg mindannyiunk érdeke.

Bár kétségkívül az egyik legjobb kampányszöveg az elmúlt hetekben, azért az talán mégiscsak kicsit túlzás, hogy tisztelegni kelljen előtte.

Igaz, amióta az ő és pártja egyik legfőbb programpontja a primitív magyarellenes uszítás lett, tény, hogy még a szemét is több tiszteletet érdemel nála.

Hirdetés