Még több közpénzt ad a kormány támogatásként a pártoknak, bár a tavalyi összegeket se költötték el teljesen

A költségvetés-kiigazítás során döntöttek arról, hogy még többet érdemelnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, mégiscsak kimeríthetetlenek az államkassza tartalékai, nem kell attól tartani, hogy nem jut majd a fontos kiadásokra, illetve a rezsitámogatásokra a téli idényben.

Ez abból szűrhető le, hogy a kormány által a héten végrehajtott költségvetés-kiigazítás során hogy, hogy nem, sikerült lecsippenteni egy jókora összeget arra is, hogy növeljék a pártoknak szánt állami támogatás eredetileg tervezett idei összegét.

A kormány sajtóosztálya megerősítette, hogy az Állandó Választási Hatóság 24,4 millió lejt (mintegy ötmillió eurót) kap a politikai pártok tevékenységének támogatására.

A kiegészítést a választási hatóság kérte a parlamenti és helyi képviselettel rendelkező pártok számára.

Mindezt úgy, hogy éppen a hatóság kimutatásai szerint a pártok tavaly csak a felét költötték el a költségvetésből kapott támogatásnak, így

összesen mintegy 122 millió lej maradt a pártkasszákban.

Vagyis a pártok több pénzt kapnak annál, mint amennyit el tudnak költeni, de jól jönnek a fölös összegek, ha a különböző sajtóorgánumokban a pártot népszerűsítő reklámokat kell finanszírozni.

A választási hatóság 2022-es költségvetése, amelyből a párttámogatásokat is fizeti, 234 millió lej. Ehhez adódik most hozzá az újabb 24,4 millió.

A nagy pártok vezetői persze már évek óta ígérgetik, hogy csökkenteni fogják a párttámogatások összegét, de természetesen eszük ágában sem volt megvalósítani.

Igaz, az idei többlet még szerénynek mondható, mivel tavaly a költségvetés-kiigazításkor 90 millió lejjel többet szántak a pártok támogatására az év elején meghatározott összeghez képest.

Hirdetés

A párttámogatásokat 2018-ban kezdték utólag növelni a Liviu Dragnea vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) módosító javaslatai nyomán, amelyeket aztán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is támogatott.

A pártok az idei év első hónapjában 124 millió lejnyi támogatást kaptak, amiből 75 milliót költöttek el.

Ez azt jelenti, hogy csak ebből megmaradt 50 millió lej – ami hozzáadódik a tavalyról megmaradt 122 millióhoz.

A Pénzügyi Tanács egyébként bírálta a költségvetés-kiigazítást, mondván: a valós költségvetési bevételek kisebbek lehetnek a becsültnél, így 9 milliárd lejes lyuk keletkezhet a költségvetésen, ami a bruttó hazai termék 0,66 százaléka.

Igaz, ehhez képest az a rongyos 24,4 millió lej tényleg bagatell.

 

 

 

Hirdetés