Bájcsevej a parlamentben: „Teee, faragatlan, teee valutás, azt akarod, hogy megverjelek?”

Az AUR és a PSD egy-egy képviselője között fajult el anyázásig és veréssel való fenyegetésig a vita.

Hirdetés

Románia Parlamentje eddig sem volt egy unalmas hely, de amióta az AUR színre lépett, illetve megtöltötte szereplési vágytól és szélsőséges nacionalizmustól fűtött képviselőkkel a szenátust és a képviselőházat, egyre gyakoribb a szinte verekedésig fajuló anyázás a parlamenti folyósokon.

A legújabb botrány főszereplői Dumitru Focșa (AUR) és Alfred Simonis (PSD), akik az újságírók jelenlétében szórtak pár keresetlen jelzőt egymás felé. Minden azzal kezdődött, hogy az AUR egy törvénytervezetet nyújtott be

„a román nép és a román állampolgárok szuverenitásának és legmagasabb szintű érdekeinek védelmében”.

Gyakorlatilag az alkotmány általános elvei között szereplő cikkelyeket módosították volna a Covid-19-járvány és a szükségállapotok idején tapasztalt jogsérelmekre hivatkozva.

A tervezetet leszavazták a képviselőházban (229-30 arányban, egy tartózkodással), ami úgy feldühítette Dumitru Focșát, hogy verbálisan inzultálni kezdte a PSD-s Alfred Simonis képviselőt.

Hirdetés

„Teee, faragatlan, teee valutás, azt akarod, hogy megverjelek?”

– mondta az AUR-os, miközben fenyegetően közelített Simonis felé. A perpatvar a sajtó jelenlétében zajlott le, így az újságíróknak is jutott a durva beszédből.

A cirkusz végén Focșa azt mondta, a PSD-s képviselő a két éve halott anyját emlegette, amire válaszképpen valóban veréssel fenyegette meg.

Hirdetés