Azt hitte, ennyi volt a júniusi kánikula? Nos, mi a helyében gyorsan behűtenénk néhány italt

Mert jól jönnek a következő napokban.

Hirdetés

Ha valaki abban reménykedett, hogy a múlt heti, 40 fok körüli hőmérséklettel járó kánikulát végleg kisöpörte a hétvégi enyhülés, amely nyomán hűs, 29-30 fokos hőmérsékletben élvezhettük a nyarat, most le kell törnünk: hiába van már csak kevés hátra a júniusból, ezt sem ússzuk meg kánikulai hőmérsékletek nélkül.

A meteorológiai szolgálat hétfőn tudatta, hogy a Partiumban, a Bánságban, Erdély délkeleti részén valamint Dél-Romániában kedd déltől szerda este tíz óráig ismét tiszteletben teszik a rendkívül magas hőfokok.

Hogy mindez még nehezebben elviselhető legyen, arról az is gondoskodik, hogy a hőmérséklet-páratartalom index a 80 egységet is meghaladja majd – magyarán szinte már trópusi klímára számíthatunk.

A legmagasabb hőmérséklet 33 és 37 fok között alakul napközben, és trópusi éjszakákra számíthatunk, ami azt jelenti, hogy a hőmérő higanyszála még éjjel sem megy be 20 fok alá.

A kánikulát aztán elsejétől, azaz csütörtöktől újabb esőzések válthatják le, de azért megfagyni nem fogunk.

Hirdetés

Egyébként a hegyekben – így többek között Hargita és Kovászna megye magasabb részein is – már a hétfői napokban is előfordulhatnak záporok, zivatarok, villámlással, jégesővel, viharos széllel. Egyes helyeken a lezúduló víz mennyisége a 20-40 litert is elérheti négyzetméterenként.

 

 

Hirdetés