Azért van több fertőzött, mert az emberek tesznek az óvintézkedésekre. Aztán az újabb szigorításoknál szívhatjuk a fogunkat

Az egészségügyi miniszter falra hányta a borsót (képletesen).

Hirdetés

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter elmondta a nyilvánvalót: azért növekszik nagyon is riasztó ütemben az új fertőzések száma, mert az emberek egyszerűen megunták a járványt, és nem tartják be a biztonsági előírásokat, esetleg a jó öreg összeesküvés-elméletekre apellálva tagadják a vírus és a világjárvány létezését.

Persze lehet tagadni, de attól még a valóság – sajni – nem fog megváltozni.

A tárcavezető szerint a helyzetet továbbra is csak óvatossággal tudnánk kordában tartani, az óvatosság és a megelőzés azonban nem csak az egészségügyi személyzeten múlik, hanem elsősorban a társadalmon, az embereken, az egyénen – rajtunk.

Azt hiszem, ezt hívják falra hányt borsónak.

Tătaru azt mondta, hogy július 1-jére újabb lazításokat terveznek bevezetni – ám ez csak akkor lehetséges, ha a helyzet nem romlik tovább, ellenkező esetben szigorítások is jöhetnek.

Hirdetés

A miniszter annak kapcsán nyilatkozta ezeket teljesen fölöslegesen, hogy az elmúlt 24 órában 460 új fertőzést igazoltak, vasárnap pedig az elvégzett teszteknek már a 6 százaléka lett pozitív. A százezer lakosra jutó fertőzöttek számát tekintve Románia már a harmadik helyen áll (kivételesen a lista elejéről) Portugália és Svédország után.

Persze ezek csak számok – nekem a szomszéd is megmondta, hogy ne írkáljak itten hülyeségeket, mert a járvány egyszerűen nem létezik, oszt kész. Ő csak tudja…

Hirdetés