Az új megbetegedések száma nem nőtt, viszont a halálesetek számát tekintve szomorú a helyzet

Európai viszonylatban is sok a koronavírushoz köthető elhalálozások aránya Romániában.

Hirdetés

A legújabb szerdai rekord után a hazai járvány ismét „leülni” látszik, a hivatalos adatok tükrében. És nem valószínű, hogy „kampányjavulásról” van szó. Most ért be, ha tetszik, a szabadságról visszaérkezők hulláma által gerjesztett fertőzési növekedés, és a jövő hét első felében az iskolakezdés kiváltotta hullámot is tapasztalhatjuk majd, kérdés, milyen mértékben.

A pénteki hivatalos adatok szerint 1629 új megbetegedést (első teszteredmény) regisztráltak, ,az újratesztelés további 600 ember szervezetében mutatta ki a vírus jelenlétét.

Az elmúlt nap folyamán is teljes gőzzel teszteltek: összesen 25 494 tesztet végeztek az országban, ebből 15 879-et a járványügyi protokoll, 9615-öt pedig saját kérésre.

Az ország intenzív osztályain továbbra is sok (509) súlyos beteget kezelnek. A megbetegedések számának növekedése okán erre számítani is lehetett.

Ami a legaggasztóbb: a koronavírushoz köthető halálesetek száma sem akar csökkenni: az elmúlt nap folyamán összesen 42 beteg (25 férfi és 17 nő) hunyt el. Közülük egy beteg esetében nincs más betegségre is utaló adat.

Hirdetés

A 40–50 közötti elhalálozási szám európai viszonylatban is magas. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ csütörtöki jelentése szerint hét uniós tagállamban aggasztó óan magas a járványhoz köthető kockázati szint: Bulgária, Csehország, Magyarország, Málta, Románia és  Spanyolország.

Ami a megyéket illeti, általában azt mondhatjuk, Erdély, a Székelyföld, a Partium, a Bánság jól teljesített az elmúlt 24 órában. Kivételt képez jelenleg Temes (65 új eset), Brassó (63 új eset) és Kolozs (58 új eset). A további megyei adatokat itt lehet megnézni:

Hirdetés