„Szeretgessen téged Orban és Ciolacu”. Az RMDSZ-kongresszuson a hatalom és az ellenzék is imádja az RMDSZ-t

Kelemen Hunorék lábai előtt hever (szinte) mindenki, aki kiemelt meghívottként elment a jeles eseményre.

Hirdetés

Marosszentgyörgyön zajlik az RMDSZ 15. kongresszusa. Ahogy ez lenni szokott, meghívást kaptak és részt is vesznek a volt és leendő koalíciós és baráti pártok képviselői is, akik nem győzik hangsúlyozni, mennyire tisztelik és szeretik az RMDSZ-t.

Ott van például Ludovic Orban, a koalíciós partner és ezért baráti PNL elnöke, aki az RMDSZ becsületességét magasztalta:

De megjelent a pártkongresszuson a koalíciós partner és ezért baráti PNL-s Florin Cîţu miniszterelnök is, aki az RMDSZ-be vetett bizalom megalapozottságát emelte ki:

Részt vesz a fontos eseményen a jelenleg ellenzéki, de az RMDSZ iránt szintén baráti érzelmeket tápláló PSD elnöke, Marcel Ciolacu is, ő a szövetség komolyságáról és szakmaiságáról értekezett, aki emiatt csodálja is őket. Persze nem önzetlen a szerelem: mivel a kormánykoalíció recseg-ropog, és ha baj lesz (értsd: megbukik a kormány), az RMDSZ nélkül a PSD se nagyon tudna kormányzóképes többséget kialakítani.

(Ugyanezek a politikusok aztán, ha a pillanatnyi politikai érdekeik úgy kívánják, lazán tolnak egy jó kis nacionalista, magyarellenes kampányszöveget – igaz, a kongresszuson sem a romániai magyarokat táncolták körbe, hanem az RMDSZ-t…)

Az USR-PLUS nincs jelen a kongresszuson, mivel ők nemrég megsértődtek és kiléptek a kormányból, de az ő szívükben gyaníthatóan úgysem ébred melegség, ha az RMDSZ-ről hallanak. Nyilván az AUR sincs ott, nem nagyon kell magyarázni, miért.

Hirdetés

De nem csak az egykori, jelenlegi és jövőbeli román politikai partnerek, hanem a magyarországi kormánypártok képviselői is ott vannak a kongresszuson. Nyilván ők nem potenciális koalíciós szeretetből üdvözlik a szövetséget. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke szerint ők már kezdetektől fogva szeretik az RMDSZ-t:

Novák Katalin, a magyar kormány családokért felelős tárca nélküli miniszter pedig Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét tolmácsolta az RMDSZ-kongresszuson.

Hirdetés