Fotó forrása: RMDSZ

Az RMDSZ attól tart, hogy elveszítheti polgármestereinek 15-20 százalékát

A szombati SZKT-ülésen arról döntöttek, hogy bárkivel szövetkeznek, hogy megakadályozzák a kétfordulós polgármester-választás bevezetését. Az MPP-EMNP fúziójáról is szó esett.

Hirdetés

Javában zajlik az idén harmincéves RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése Kolozsváron, melyen – ahogy ilyenkor lenni szokott – a belpolitika aktuális kérdéseiről és az RMDSZ ezekhez való viszonyáról mondják meg a tutit.

Többek között döntöttek arról, hogy:

  • bárkivel szövetkeznek a kétfordulós polgármester-választás bevezetése ellen, mert polgármestereik 15-20 százalékát is elveszíthetik;
  • megszavazzák a bizalmatlansági indítványt Ludovic Orban kormánya ellen, mert a PNL megszegte az ígéretét, és felelősségvállalással készül módosítani az önkormányzati választás törvényén;
  • támogatják az előrehozott választásokat, mert stabil kormányzásra van szükség és ezzel fél évet nyer az ország;
  • javasolják, hogy az előrehozott választás az önkormányzati választás előtt legyen;
  • vállalják, hogy összegyűjtenek 200-220 ezer aláírást a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikere érdekében.

Az ülésen felmerült az is, hogy fúzióra készül az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP). A két párt szintén a mai nap folyamán tartja kongresszusát Csíkszeredában. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ezzel kapcsolatosan azt mondta: ha létrejön a fúzió, érvényét veszti az RMDSZ és az MPP közötti együttműködési megállapodás. Ez várhatóan azt eredményezi, hogy egyes erdélyi településeken magyar-magyar verseny alakul ki a polgármesteri székekért, viszont az olyan városokban, mint Szatmárnémeti és Marosvásárhely rugalmasságra van szükség, hogy megőrizhessék, illetve visszaszerezhessék a polgármesteri tisztséget, amire – Kelemen szerint – jó esély van.

Hirdetés