Az ország egyik kórházában felmerült egy probléma, amiben benne van kicsiben az egész ország

Ágyakról és ajtókról van szó. És ezek méreteiről. És így tovább.

Hirdetés

Az, hogy a Brăila megyei kórházban vannak ágyak, és vannak rajta ajtók (a kórházon, nem az ágyakon), még önmagában nem hordozna rendkívüli hírértéket, ám az ágyak és ajtók viszonyában már érdekes, és tipikusan romániai rétegek mutatkoznak meg.

Mert például a kovidos intenzív ágyai szélesebbek, mint a kovidos intenzív ajtói.

Ebből sajnos következik az a szomorú tény, hogy az ágyak nem férnek ki az ajtókon. Amivel nincs is semmi baj egészen addig, amíg az ágyakat nem kell kitolni a kórtermekből. Ami egyébként is elő szokott fordulni, de különösen nagy hangsúly fekszik ezen például vészhelyzet esetén. Mondjuk egy – a romániai kórházakban amúgy sem ritka – tűzvész esetén, amikor a lehető legrövidebb időn belül kell kimenekíteni a betegeket, és súlyos állapotban lévő betegekről lévén szó, ágyastól kellene kitolni őket onnan mindenféle teketóriázás nélkül.

Csakhogy itt jutunk vissza a zord hazai tényhez:

aztat nem lehet.

Mert szélesebb az, amit ki kéne tolni, mint az, amin keresztül ki kéne tolni.

És ahol felmerül egy tipikusan romániai probléma, ott hamarosan érkezik a tipikusan romániai megoldás is:

a kórház vezetősége vásárolt egy hordágyat, ami kifér a szűk ajtókon.

Hirdetés

Mi több, hamarosan vásárolnak még két ilyen hordágyat!

A sürgősségi helyzetek felügyelősége (ISU) azonban nem volt elragadtatva ettől az átmeneti megoldástól, és azt tanácsolták a kórház vezetőségének, hogy keressenek villámgyorsan egy megfelelő helyet az intenzív osztályuknak.

Hirdetés