Az oroszok szerint Románia rejtegeti az ukránok orosz támadások után megmaradt katonai gépeit

Bukarest persze cáfolja a moszkvai állításokat.

Hirdetés

Tovább izzasztja a románokat az Ukrajna elleni orosz invázió kapcsán Moszkva: most éppen azt állítják, hogy befogadták az orosz támadásokat megúszó ukrán katonai gépeket.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szokásos propagandisztikus hadijelentésben szerdán délután azt állította: a háború kezdete óta az orosz haderő a 250 üzemképes ukrán katonai repülő és helikopter közül megsemmisített 89 repülőt és 57 helikoptert.

Majd azt is állította, hogy

a megmaradt katonai gépek közül néhányat áthelyeztek Romániába, jelenleg itt rejtőznek, és nem vesznek részt a harcokban.

Bukarest nem hagyta szó nélkül a vádakat. A román védelmi minisztérium szerdán este kijelentette: az orosz állítás teljes mértékben hamis, Románia területén nincsenek ukrán repülőgépek.

A tárca illetékesei szerint Moszkva még mindig azt próbálja felhasználni Románia ellen, hogy két hete, a háború első napján Romániába „tévedt” az ukrán légierő egy SZu-27-es vadászgépe, amely aztán – azért, hogy Romániát ne vádolhassák azzal, hogy a területéről indult fegyveres akció Oroszország ellen – csak fegyverek nélkül engedtek vissza Ukrajnába.

Arra is emlékeztet, hogy akárcsak a vadászgép esetében, a hét elején Romániába, az Airbus vidombáki üzemébe műszaki vizsgálatra érkező 14, fegyvertelen ukrán helikopter ügyében is átláthatóan kommunikáltak.

Hirdetés

Vasile Dîncu védelmi miniszter egyszerűen csak

a Kreml kommunikációjában már megszokott álhírnek nevezte a vádakat.

Az oroszok előszeretettel bosszantják a románokat azzal, hogy az ukránoknak nyújtott támogatással – gyakorlatilag a harci cselekményekbe való beavatkozással – vádolják őket.

Néhány napja már megvádolták Ukrajna szomszédait azzal, hogy lehetővé tették, hogy ukrán gépek náluk szálljanak le, de ezúttal kizárólag Romániát pécézték ki.

Hirdetés