Az orosz sajtó nagyszabású „leleplezése” szerint Zelenszkij elnök Erdélyből buzdítja ellenállásra az ukránokat

Minden eszközt bevetnek az egyre népszerűbb ukrán államfő ellen.

Hirdetés

Az Ukrajna ellen indított invázió közben Oroszország részléről keményen zajlik a propagandaháború is, amelynek egyik fontos fegyvere a dezinformáció.

Most éppen egy olyan hírrel próbálják lejáratni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, amelybe Romániát, pontosabban Erdélyt is belekeverték.

A Kremlhez közel álló Ria Novosztyi a Háború a Fake News Ellen projekt keretében – amely a jelek szerint sajátosan zajlik, mert maga is álhírekkel operál – kedden arról írt: a repülőgépek nyomon követését szolgáló Flightradar követői egy azonosítatlan repülőt vettek észre, amely a román-ukrán határ közelében szállt fel, és az ukrán légierő helikopterei kísérték.

Szerintük ez a repülő szállíthatta Zelenszkijt Erdélybe, aki jelenleg Brassóban tartózkodik.

A másik verzió szerint egy lembergi bunkerben építhették fel a kijevi elnöki iroda mását, de hibáztak, a legutóbbi felvételeken ugyanis az egyik, falon lógó kép egyszer csak eltűnik, és Zelenszkij arca is másként néz ki, mint a felvétel elején, így azt feltételezik, hogy azt több részletben, több helyszínen vette föl, és utólag vágták össze.

Hirdetés

Az ukrán elnöki főhadiszállást Erdélybe költöztető „hír” célja egyértelműen Zelenszkij lejáratása, hiszen a színészből lett ukrán elnök többször is elutasította, hogy elhagyja az oroszok által megtámadott országát. Legutóbb keddre virradóra tett közzé egy videót, amely a kijevi elnöki palotában készült, és amelyen ismételten kijelentette:

nem hagyja magára sem az oroszok által folyamatosan bombázott fővárost, sem az országot.

Tényleg rosszul haladhat az a hadjárat, ha az oroszok már ekkora marhaságokat próbálnak letolni az emberek torkán.

Hirdetés