Az orosz rulett és a képességvizsga ugyanaz: sokszor csak a szerencsén múlik, milyen osztályzatot kap valaki

Volt aki elsőre 6-ost kapott matekból, de fellebbezés után 10-esre nőtt a jegye.

Hirdetés

Két eset is megmutatta idén, hogy a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáján legalább annyira számít a szerencse, mint a tudás.

Mindkét eset a Gorj megyei Bâlteni településen történt: egy diáklány eredetileg 6-ost kapott matekból, egyik kollégája pedig mindössze 2,25 pontot ért el összesen. Mindketten jóval nagyobb jegyre számítottak, a diáklány pedig konkrétan összetört az eredményt látva, tűzoltó akar ugyanis lenni, oda pedig magas átlag kell.

Így hát mindketten fellebbeztek. És láss csodát, a 6-osból hirtelen 10-es lett, a 2,25-ből pedig 7,90 lett. A javítótanárok egyszerűen benézték, és két fiatal élet máris (szinte) tönkre volt téve.

Egy fiatal pedagógus ugyanakkor a Facebook-oldalán arra is rámutatott, hogy nem csak a figyelmetlen tanárok hibájából történhetnek ilyen dolgok, hanem – és nyugodtan mondhatjuk kórusban – mert a rendszer úgy van elszúrva, ahogy van.

Egy dolgozatot ugyan elvileg két tanár is kijavít, hogy ne fordulhasson elő nagy hiba, a helyzet viszont az, hogy a tanárok zajban, megfeszített munkatempóban, nagy nyomás alatt dolgoznak, és legtöbbször „megbíznak” a kolléga javításában, sokan csak lemásolják ugyanazt, ahelyett, hogy még egyszer átnéznék a dolgozatot.

Hirdetés

Így lesz egy 10-est érő dolgozat 6-os.

Ha a két tanár lelkiismeretesen végigjavítja a dolgozatot, és a végeredmény nem egyezik, akkor pár másodperc alatt egyeznek meg a végső jegyben, a lényeg, hogy minél gyorsabban menjen a dolog.

Tehát a rendszer a felületességnek kedvez, ez pedig egy rakás gondot okoz. Ennyike.

Hirdetés