Az intenzív osztályok kétszer is megtelnének súlyos fertőzöttekkel – sokan várnak a sorukra

A súlyos betegek hosszú várólistára kerülnek, és csak reménykedhetnek, hogy időben felszabadul számukra egy hely.

Hirdetés

Sorozatban negyedik napja van 300 fölött az elhunytak száma, pénteken 363 új áldozatról érkezett jelentés, miközben kedden volt a járvány eddigi legsötétebb napja Romániában: akkor 442-en haltak meg a járvánnyal összefüggésben 24 óra alatt.

Bár a keddig abszolút esetszámrekord (16 743) óta a mai a legalacsonyabb, most is 15 828 új fertőzöttet regisztráltak.

Ilyen ütemben nem csoda, hogy olyan sokan – jelenleg 1729-en – vannak az intenzív osztályokon.

Hirdetés

Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak ennyien szorulnának intenzív terápiás kezelése: a Hotnews egészségügyi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy jelenleg országszerte legalább 2000-er súlyos állapotban lévő koronafertőzött vár arra a sürgősségi osztályokon, hogy felszabaduljon számára egy hely a kovidos intenzíveken. Ezek az emberek komoly szenvedéseket állnak ki, nehezen kapnak levegőt, nagyon le vannak gyengülve, és konkrétan életveszélyes állapotban vannak. Ezt a sok szenvedést pedig meg lehetett volna akadályozni, ha az emberek komolyabban veszik az oltakozás fontosságát, a számok ugyanis beszédesek: a mai 363 áldozat közül például 325-en nem voltak beoltva.

Összesen már 18 ezer fertőzött szorul kórházi kezelésre, az egészségügy lassan beleroppan a terhelésbe.

Kovászna kivételével már az összes megye bevörösödött, de Kovászna sem húzza már sokáig sárgában: a lakosságarányos fertőzöttségi ráta már ott is 2,97 ezrelék.

Hirdetés