Az embereket jobban aggasztja az energia és az élelmiszerek árának emelkedése, mint az ukrajnai háború

Ugyanakkor egy felmérés arra is rámutat, hogy a többség egyetért a menekültek befogadásával, de katonák küldésével nem.

Hirdetés

Románia polgárait sokkal jobban aggasztja az energiahordozók és az élelmiszerek árának növekedése, mint az ukrajnai háború – derül ki a CURS közvélemény-kutató friss felméréséből.

A kutatás során kiderült: a válaszadók 99 százalékát nagyon aggasztja az áram árának növekedése, míg az élelmiszerárak kapcsán 98, a földgázé esetében pedig 96 százalékos ez az arány.

Az ukrajnai háború csak a negyedik helyen áll, 93 százalék tartja nagyon aggasztónak a helyzetet, míg

attól, hogy a háború Romániára is átterjedhet, 89 százalék tart.

A koronavírus új variánsaitól csak 58 százaléknyian tartanak fokozottan.

A résztvevők 81 százaléka mondta azt, hogy egyetért az ukrajnai menekültek befogadásával, 79 százalék humanitárius segélyek küldését is támogatja, és 68 százaléknyian mondták azt, hogy Romániának támogatnia kell az Oroszország elleni uniós szankciókat.

Hirdetés

Azt már csak 30 százalék támogatja, hogy Románia küldjön katonai segítséget Ukrajnába,

azt pedig, hogy katonákat küldjön, csak 19 százaléknyian tartják kívánatosnak.

Rákérdeztek a pártok támogatottságára is. Itt az Szociáldemokrata Párt (PSD) elsőségét nem veszélyezteti senki, 36 százaléknyian szavaznának rá, ha most vasárnap lennének a választások. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a második 20 százalékkal, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) pedig 14 százalékra esett vissza.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 8 százalékon áll, míg a PSD-vel és a PNL-lel közösen kormányzó RMDSZ a voksok 5 százalékát kapná meg.

Hirdetés