Az emberek majdnem fele kevesebb pénzt tud a karácsony megünneplésére szánni, mint tavaly

Alaposan érezteti hatását a válság Romániában is.

Hirdetés

Sokak számára tényleg kicsi lesz az idei karácsony az általános infláció és az energiahordozók árának emelkedése miatt: a romániai polgárok közel fele kevesebb pénzt tud költeni az idei ünnepen, mint tavaly.

A CEC Bank és a Finzoom pénteken ismertetett tanulmánya szerint a válaszadók 82,7 százaléka otthon ünnepel.

A karácsonyra szánt költségvetés átlagos összege 1090 lej, ami ugyan 7 százalékkal több, mint tavaly, azonban ebben vaskosan benne van az infláció is.

Ez abból is kiderül, hogy csupán a megkérdezettek 25,4 százaléka mondta azt, hogy több pénzt tud az idei karácsonyra szánni, mint tavaly.

Az emberek közel fele, 46,8 százalék viszont olyan helyzetbe került, hogy csökkentenie kellett az ünnepi büdzsét.

22,6 százalék ugyanannyit költ idén is, mint tavaly.

Arra a kérdésre, hogy miért tudnak kevesebbet költeni az emberek, az előre várható válaszok születtek: a rezsiköltségek növekedése miatt 40,3, az élelmiszeráraké miatt 34,6, az üzemanyagé miatt pedig 17,7 százaléknak jut kevesebb pénz az ünnepi büdzsére.

Hirdetés

A válaszadók 44,5 százaléka a fizetéséből, 40,5 a megtakarításaiból, 7 százalék pedig hitelből finanszírozza a karácsonyozást. 8,1 százalék viszont arra számít, hogy karácsonyi prémiumot kap.

A legtöbb pénzt az ünnepi étkezésekre költik

– ez a válaszadók 50,4 százaléka számára prioritás, míg 44,23 százalék költi ajándékra az ünnepi büdzsé nagyobbik részét.

A válaszadók 27,7 százaléka kevesebb mint 300 lejt szán az ünnepre, 38,3 százalék 300 és 600 lej közé lőtte be a költségeket, míg 34 százalék 600 lejnél többet költ majd.

A válaszadók többsége, 57,3 százalék azt mondta: kevesebb mint 500 lejt költ ajándékokra.

Hirdetés