Az elsők között csapott le Románia a Pfizer szájon át szedhető tablettájára (FRISSÍTVE)

Egy napja engedélyezte az amerikai gyógyszerfelügyelet, az egészségügyi minisztérium máris kért belőlük.

Hirdetés

Újabb fontos fegyvert kapnak kézhez az orvosok a járvány elleni küzdelemben: engedélyezték az első otthon alkalmazható koronavírus elleni kezelést, a Pfizer szájon át szedhető tablettáját. A Paxlovid nevű készítmény csökkenti a kórházba kerülés és a halál kockázatát azoknál, akiknél sanszos a betegség súlyos lefolyása.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szerdán sürgősségi eljárással engedélyezte a gyógyszert a 12 év feletti korosztály részére, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szintén engedélyezte a tagállamoknak a gyógyszer beszerzését, de egyelőre csak vészhelyzet, például az új omikron variáns által előidézett járványhullám esetében alkalmazhatják.

A román egészségügyi tárca egy nappal az engedélyezés után máris jelezte a gyártónak, hogy rendelne Paxlovidot. Alexandru Rafila miniszter ma egyeztetett erről a Pfizer képviselőivel. Az ötödik járványhullámra készülő Románia számára fontos mentőövet jelenthet, különösen a kórházak túlterheltségének elkerülése érdekében. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy továbbra is az oltás marad az elsődleges eszköz a járvány visszaszorításában, akárcsak a tesztelés és a járóbeteg-ellátás biztosítása.

A Paxlovid tesztelése sikeresnek bizonyult, a magas kockázatú betegek esetén az enyhe és mérsékelt súlyosságú tünetekkel rendelkező személyeknél 89 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés és a halál kockázatát, amennyiben a diagnózist követően, három napon belül szedni kezdték a gyógyszert. Összesen 2200 oltatlan fertőzött vett részt a klinikai kísérletekben, közel 90%-uk esetében sikerült megakadályozni a betegség eldurvulását, a tesztelés során senki sem hunyt el.

Hirdetés

Friss hír: a Merck gyógyszergyár Covid elleni gyógyszere is zöld utat kapott, egyelőre az Egyesült Államokban. Az óriásvállalat még novemberben jelentette be, hogy molnupiravir nevű gyógyszere felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél, később ezt 30 százalékban határozták meg.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóság még novemberben ajánlást adott ki a gyógyszer használatára. A Merck azt is kutatja, hogy a molnupiravirt lehet-e a vírus terjedésének megelőzésére használni olyan háztartásokban, amelyeknek egyik tagja már fertőzött. A cég jövő tavaszra várja az ezzel kapcsolatos kutatások eredményét.

Hirdetés