Az egyetemisták bepanaszolták, a rektor eltiltotta a tanítástól a mocskosul káromkodó professzort

Amíg az etikai bizottság nem dönt, Szamosközi István nem oktathat.

Hirdetés

Pár nap telt el azóta, hogy nyilvánosságra került a videofelvétel, mely tanúsítja azt az akadémiai körökben jól ismert tényt, miszerint a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) egyik oktatója, a Pszichológia és Neveléstudományok Karon tanító dr. Szamosközi István durván, sokakat sértő módon nyilvánul meg az órák ideje alatt. A videó nagy port kavart, rövid időn belül már mémeket gyártottak belőle, közben aláírásgyűjtés is indult, és az egyetemi hallgatók is mozgolódni kezdtek.

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) szerdán közölte, hogy a diákprefektus és a diák-alprefektus közbenjárásával az egyetem etikai bizottsága elé terjesztették az ügyet, felidézve az etikai és szakmai magatartási kódex azon cikkelyeit, melyeket Szamosközi megsértett. Ezek alapján kérték, hogy fegyelmi okokból bontsák fel a professzor munkaszerződését.

A Facebookon közzé tett tájékoztatásában a KMDSZ azt a következtetést vonta le, hogy „az egyetemi képviselők segítségével lehet lépéseket tenni mindaddig, amíg a problémákat alátámasztják a közvetlenül érintettek”. Jelen esetben nyíltan kértek segítséget „a tanulmányaikra negatív hatást kifejtő etikátlan megnyilvánulások direkt elszenvedői”. A KMDSZ dokumentumát 52 egyetemi hallgató írta alá.

Szintén szerdai fejlemény, hogy Daniel David rektor egyeztetett az érintettekkel, beleértve a professzort is, és az ügyben eljáró etikai bizottság határozatának közzétételéig elrendelte Szamosközi István oktatói tevékenységének felfüggesztését.

Hirdetés