Az amerikaiak keményen felfegyverzett vadászgépekkel segítenek be a román és a NATO-légtér őrzésében

És közben persze a román légierő gépeinek is akadt dolga az ukrán-orosz feszültség miatt.

Hirdetés

Az Ukrajna és Oroszország közötti egyre növekvő feszültség a környező országokra is kihat, és nem csupán annyiban, hogy egyesek a háborús retorika miatt már orvoshoz is golyóálló mellényben mennek: a haderőnek is akad dolga, még úgy is, hogy még nincs is hivatalosan háború.

Most például kiderült, hogy két, az olaszországi Avianoban található légi támaszponton állomásozó amerikai F-16-os vadászgép az elmúlt napokban részt vett a román légtérben zajló légi járőrözési műveletekben.

És ha már itt voltak, nem üresen jöttek: a beszámolók szerint komoly fegyverzettel látták el őket. AIM-120C/D AMRAAM és AIM-9X levegő-levegő rakétákkal érkeztek, hogy minden érintett lássa: nem sétarepülésre jöttek.

Bevetni természetesen nem kellett őket.

Eközben a román légierő gépeinek is akadt dolga: a légierő tudatta, hogy a NATO Torrejónban működő légi irányítási központja a múlt hétvégén két alkalommal is utasította a román légierő gépeit, hogy szálljanak fel, és nézzenek körül, mivel gyanús légi tevékenységet észleltek a Fekete-tenger térségében.

Hirdetés

Igaz ugyan, hogy nem a román légtérben, hanem nemzetközi vizek fölött, de ebben a feszült időszakban a NATO illetékesei fontosnak érzeték, hogy jelezzék: ezen az oldalon is készenlétben állnak, és éberen figyelik a gyanús légi tevékenységet a határok mentén.

A hangulat egyébként egyre puskaporosabb, a román külügy immár nyomatékosan arra kérte a román állampolgárokat, hogy ne utazzanak Ukrajnában, mivel bármikor bekövetkezhet az orosz invázió.

Ennek elkerülésére amúgy még mindig zajlik a nemzetközi diplomáciai nagyüzem: az EU soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország elnöke, Emmanuel Macron telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnökkel, és sikerült meggyőznie őket, hogy ismét tárgyaljanak egymással, hátha ez segíthet elejét venni a háborúnak.

Hirdetés