Az álorvosok országában persze hogy léteznek álképzések is

Egy egyesület fogászati asszisztenseket vértezett fel kamu diplomával, jó pénzért.

Hirdetés

Nem újdonság, hogy pénzért bármit megkap az ember: ha fogászati asszisztensként egy diplomára vágyunk arról, hogy külföldi egyetemek képzésein vettünk részt, akkor csupán pár ezer eurót kell leperkálnunk, és máris a miénk lehet egy oklevél.

Egy bukaresti egyesület meglátta az ebben rejlő lehetőségeket, és hamis oklevelek garmadával látta el a fogászati asszisztenseket. Csakhogy a rendőrség gyanút fogott: pénteken hét házkutatást is tartottak Bukarest területén, magánszemélyek lakásán és jogi személyek székhelyein egyaránt, hogy a gyanúsítottak ellen terhelő bizonyítékokat gyűjtsenek.

Az egyesület egy klinikán tartott fizetős „képzéseket” az oktatási minisztérium akkreditációja nélkül, természetesen jó pénzért. Az egyetemet végzett fogászati asszisztensek számára, mesteri fokozattal egyenrangú képzésekként hirdették tanfolyamaikat. Az ügyészek szerint az egyesület 2017 óta tarthatott kamu képzéseket, nagy presztízzsel bíró európai egyetemek nevét felhasználva. Valójában még az oktatási minisztérium engedélyével sem rendelkeztek, szó sem volt tehát a szóban forgó neves felsőoktatási intézményekkel való tényleges együttműködésről.

A fizetős képzés elvégzése után azzal tévesztették meg a gyanútlan ügyfeleket, hogy az idegen nyelvű diplomákat az állítólagos partnerintézmények nevében állították ki.

Egy álorvosokkal teli országban nem meglepő, hogy ilyen is előfordulhat.

Hirdetés