Arafat: atomtámadás esetén ne essünk pánikba!

A katasztrófavédelemért felelős államtitkár jó tanácsokkal látta el a nagyközönséget.

Hirdetés

A szomszédos Ukrajnában zajló, az oroszok számára egyelőre igencsak kedvezőtlenül alakuló háború kapcsán egyre gyakrabban merül fel, hogy Moszkva atomfegyvert is bevethet a megszállt, és most az ott megszervezett „népszavazások” nyomán annektálni akart négy ukrajnai régió megtartása érdekében.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős államtitkár most arról beszélt, mi a teendő abban az esetben, ha a Kreml ura tényleg parancsot adna egy atomtöltet háborús alkalmazására.

Az első és legfontosabb szempont némileg talán meglepő lehet, az ugyanis megegyezik a Galaxis útikalauz stopposoknak című zseniális sci-fi paródia legendás jelmondatával: Ne ess pánikba!

Arafat szerint ez a legfontosabb „teendő”.

A második pedig az, hogy ha a hatóságok azt mondják, hogy az emberek a következő öt-hat órában ne mozduljanak ki a lakásukból, és tartsák zárva az ablakokat,

akkor tényleg maradjanak is otthon.

Az is fontos, hogy ha a hatóságok azt kérik, senki ne használja a saját autóját, ezt is tartsák be az emberek.

Az államtitkár szerint ugyanis ha a pánikba esett emberek mind ellepik az utakat, az csak forgalmi dugókat okoz.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig csak a hivatalos forrásokból tájékozódjon a lakosság.

Hirdetés

Arafat azért igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy jelenleg

nem áll fenn egy atomtámadás veszélye, de azért minden forgatókönyvre fel kell készülni.

Azt is megnyugtatásnak szánta, hogy ha Vlagyimir Putyin mégis úgy döntene, hogy beveti az atomot, az várhatóan csak taktikai atomfegyver lenne, vagyis a hatásai nem terjednének ki több száz kilométerre.

Elmondta, a hatóságok igyekeznek minden eshetőségre felkészülni, az egészségügyi tárca feladata például a jódtabletták beszerzése volt, és annak eldöntése, hogy indokolt-e a kiosztásuk vagy sem.

Arafat szerint a lakosság tájékoztatása a polgári védelem feladata, és a társasházak alagsorában levő óvóhelyek állapotát is ellenőrzik.

Elmondta, a hatóságok polgári védelmi gyakorlatokat is szerveznek majd.

De a lényeg az, hogy senki ne essen pánikba.

Hirdetés