Arafat: a következő járványhullám valószínűleg más lesz, mint az előzőek

Egy omikronos fertőzött átlagosan három embernek adja tovább a vírust, míg a delta variáns reprodukciós rátája csak 1,5 volt.

Hirdetés

Alacsony esetszámokkal telik az ünnepre való készülődés, szerencsére napról napra kevesebben fertőződnek meg: a szombati járványmérleg alapján az elmúlt 24 órában 733 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Legutóbb augusztusban volt ilyen alacsony az esetszám. A román hatóságok tisztában vannak azzal, hogy átmeneti ez a nyugalom, a nyugat-európai országokban őrült sebességgel terjedő omikron variáns előbb-utóbb Romániában is beindul.

Raed Arafat belügyi államtitkár a román köztelevíziónak arról beszélt, hogy készülnek az újabb járványhullámra, mely valószínűleg más lesz az előzőeknél. Az omikron gyors terjedését az okozza, hogy egy fertőzött átlagosan három másik személyt fertőz meg, míg a delta vírusvariáns esetében a reprodukciós ráta „csak” 1,5 volt (két fertőzött átlagosan három embernek adta tovább a vírust). Az omikron okozta járványhullám elsősorban a magas esetszámokról lesz emlékezetes, Nagy-Britanniában máris napról napra új rekordok dőlnek – magyarázta a katasztrófavédelemért felelős szakértő.

Arra számítanak tehát, hogy kevesebb lesz a súlyos állapotban lévő beteg, de több fertőzött szorul majd ellátásra. Erre fel kell készíteni a háziorvosokat, de a sürgősségi osztályokat is. Sanszos az is, hogy többen fognak oxigéntámogatásra szorulni, ezért minden eshetőségre fel kell készülni. A legnagyobb problémát nem az oltóanyaghiány okozza Romániában, hanem az oltás elutasítása, mely annak tudható be, hogy rengeteg álhír és félretájékoztatás kering megállíthatatlanul a nyilvánosságban.

Az elmúlt 24 órában 750-en fertőződtek meg, 64 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal. Az intenzív osztályokon 556 beteget ápolnak, többségük nincs beoltva (az 556 páciensből mindössze 45 rendelkezik oltási igazolással). Mindegyik megye zöld forgatókönyv szerint működik. Említésre érdemes, hogy Kolozs megyében rendkívül sok fertőzöttet vettek nyilvántartásban az elmúlt 24 órában (469-et), ami azzal áll összefüggésben, hogy az országosan regisztrált, be nem sorolt fertőzöttek nyilvántartását pár megyei közegészségügyi igazgatóság vette át.

Hirdetés