Aprólékos munkával csinosodik a Bánffyak egykori nyári rezidenciája Válaszúton (FOTÓK)

Mit kezd az épülettel a Kolozs Megyei Tanács? Mikortól lesz látogatható?

Hirdetés

Friss helyszíni képekkel illusztrálta a Kolozs Megyei Tanács, hogy egy évvel a munkálatok kezdete után a válaszúti Bánffy-kastély felújításának közel 40 százalékával elkészültek. A fotókhoz további számokat is rendelt, eszerint:

  • a pince falainak és elektromos hálózatának megerősítése 91%-nál,
  • a külső szaniterek felszerelése 90%-nál,
  • a faburkolatok restaurálása 70%-nál,
  • a padlás fagerendáinak cseréje pedig 65%-nál tart.

Mindezzel párhuzamosan jó ütemben haladnak a neoreneszánsz díszítések, például a domborművek, a kazettás mennyezet vagy a cserépkályha, a lépcsőházi faragott elemek és oszlopok felújításával. Folyamatban van továbbá a külső tatarozás, valamint a melléképületek falainak hőszigetelése is.

A legnagyobb kihívást kétség kívül az 56 128 négyzetméteres területen található kert korhű rekonstrukciója fogja jelenteni,

mely többek között egy tó, egy zenepavilon és egy szökőkút kialakítását feltételezi.

Alin Tișe tanácselnök elégedetten nyilatkozott a munkálatok haladásáról, mint mondta: a jó idő beköszöntével még jobban rákapcsolhatnak a kivitelezők, így jövő nyárig remélhetőleg látogathatóvá válik a kulturális központként működő intézmény,

Kolozs megye várhatóan nagy érdeklődést generáló új turisztikai célpontja.

Hirdetés

A több mint 42 millió lejre rúgó beruházással már rég meglehetnének, ha a kezdeti kivitelezői érdektelenség, a bürokrácia, majd a szerződés odaítélésével szembeni óvássorozat nem hátráltatja az érdemi munka elkezdését.

A Kolozsvártól 26 kilométerre található kastély a Bánffy család nyári rezidenciája volt. A 19. század második felében nyerte el mai formáját, bár az évtizedek során rengeteg kár érte, főleg miután államosították. Az 1960-as évektől 2007-ig iskola működött benne, azóta nincs használatban. Legnagyobb értékét a viszonylag épen megőrzött belső burkolatok jelentik, melyek felújítására – a fotók alapján – nagy gondot fordít Rostás Árpád farestaurátor és csapata.

Hirdetés