Apró tanügyi reform: az érettségizők azokra a tárgyakra koncentrálhatnak, amelyek az egyetemi felvételijükhöz kellenek

Ezt az oktatási miniszter jelentette be.

Hirdetés

Arról már minden érintett értesülhetett, hogy az oktatási minisztérium módosította az érettségire és a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájához szükséges tananyag mennyiségét, miután Sorin Cîmpeanu miniszter is elismerte: annak nyomán, hogy az első félévben online oktatás zajlott, nem lehetett a szükséges hatékonysággal leadni a tananyagot.

Ennek nyomán elvileg könnyebb lehet az érettségi, hiszen kevesebb tételből kell készülni.

Igen ám, de a jelek szerint az újítás itt nem áll meg.

Cîmpeanu ugyanis most azt mondja: az érettségi tananyagot nem csupán a járványhelyzet miatt módosították.

Hanem azért is, hogy minden végzős diák igényéhez igazodni tudjon, annak függvényében, milyen egyetemre készül.

Ennek nyomán a tananyag „rugalmasabbá” vált, a diákok pedig azokra a tárgyakra koncentrálhatnak, amelyek az egyetemi felvételihez szükségesek.

A miniszter csütörtökön arról beszélt: az irodalmi elemzések hasznosak azon diákok számára, akik romániai egyetemekre felvételiznek (különösen azoknak érnek sokat, akik reál szakra, mondjuk informatikára vagy építészetre mennek – tesszük hozzá némi malíciával), azonban azok számára nem, akik külföldi egyetemen tanulnának tovább.

Ennek nyomán a vizsgaanyagnak jóval „rugalmasabbnak” kell lennie, mondja Cîmpeanu, példaként azt hozva fel, hogy azon diákok, akik az amerikai Johns Hopkins egyetemre felvételiznek, jelezték, hogy ott aztán a legkevésbé sem érnek semmit azokkal az irodalmi műelemzésekkel, amelyeket érettségire be kell magolniuk.

Hirdetés

És amelyekből nagyjából három nap múlva nem emlékeznek majd egy betűre sem – tesszük hozzá ismét, nem kis malíciával.

A miniszter pedig további lehetséges módosításokat is meglebegtetett.

Szerinte ugyanis az érettségi tananyagot még változatosabbá kell tenni, hiszen a diákok más-más szakon tanulnak tovább, így nem mindenkinek ugyanarra a felkészítésre van szüksége.

Ennek nyomán az érettségi tananyag módosítása a továbbiakban is folytatódik, hogy a diákok az egyetemi felvételihez szükséges tanulnivalókra koncentrálhassanak.

Ami már régóta esedékes lenne, úgyhogy remélhetőleg most sem csupán az ígéretek szintjén marad meg.

Hirdetés