Applikációval ellenőrizhetik majd a vendéglátóhelyeken, ki kapott oltást és ki nem

A miniszterelnök szerint elsejéig kidolgozzák a módszert.

Hirdetés

Mindenki megnyugodhat: a hatóságok megtalálják a módját annak, hogyan lehet majd ellenőrizni, hogy valaki valóban beoltott-e, miután a tervek szerint június elsejétől akár száz százalékos kapacitással működhetnek azok a vendéglők és szállodák, ahol a személyzet és az összes vendég is megkapta az oltást.

Florin Cîțu miniszterelnök csütörtökön – miután Konstancán a vendéglátósok képviselőivel egyeztetett a nyitásról – azt mondta, egy applikáció kifejlesztése jelentheti a megoldást.

És valóban: ha a vendéglátósok is lehetőséget kapnak arra, hogy az oltottságot egy applikáció segítségével – akár a személyi szám alapján – elektronikus úton ellenőrizzék, az ügy elvileg sima.

A konkrétumok kidolgozása ugyanakkor az Országos Közegészségügyi intézet (INSP) feladata.

Az most már biztosnak tűnik, hogy ha június elsejéig sikerül elérni az ötmillió beoltottat, akkor

az oltottak szabadabban mozoghatnak, és a csak oltottakat fogadó helyek is jobban járnak, hiszen ezek száz százalékos kapacitással működhetnek.

Ráadásul a strandokon sem kell maszkot viselni – ehhez persze oda kel figyelni a távolságtartásra.

A kormányfő azt is megerősítette egyébként, hogy a lazítások két lépcsőben jönnek, júniustól, majd augusztus elsejétől.

Első körben, júniustól még óvatos duhaj lesz a kormány, így

a nagy fesztiválok – mint a kolozsvári Untold – csak augusztus elseje után jöhetnek, ha akkor megfelelőek lesznek a körülmények.

Hirdetés

Egyébként fölmerült, hogy a rendszer átverhető, és több módon is ki lehet játszani az ellenőrzést.

Elsősorban azért, mert a vendéglátóhelyek személyzete elvileg nem kérheti el a vendégek személyi igazolványát, az adatkezeléshez pedig a GDPR-törvény alapján szintén jogosultság kell.

Emellett – ha rendőrök végeznék az ellenőrzést – az oltási igazolvány akkor is könnyen hamisítható, hiszen nincsenek biztonsági elemek rajta.

Ráadásul eredeti igazolást is szerezhet valaki „okosba”, ha jóban van a háziorvosával.

Azonban ezek egyrészt azért nem játszanak, mert a személyzet megkaphatja a jogot az ellenőrzésre – mint ahogy ezt gyakran meg is teszik, amikor elkérik valaki személyijét, hogy meggyőződjenek róla: elmúlt 18 –, ha pedig az adatokat nem rögzítik, akkor az adatkezelés sem jelent problémát.

De legfőképpen az biztosíthatja a rendszer megkerülhetetlenségét, ha a miniszterelnök által is emlegetett, viszonylag könnyen ellenőrizhető elektronikus formában tárolhatók majd az oltási adatok.

Hirdetés