Fotó forrása: Unsplash

Antigén alapú tesztekkel fékeznék meg a koronavírus terjedését az iskolákban

Ha egy diák megbetegszik, az egész osztályt letesztelik.

Hirdetés

Ha minden igaz, február 8-án nyitnak az iskolák azokon a településeken, ahol a lakosságarányos fertőzési ráta lehetővé teszi ezt. A régóta várt nyitásra az egészségügyi minisztérium egy útmutatót állít össze az iskolaigazgatóknak, hogy senkit ne érjen váratlanul, ha esetleg koronavírusos esettel szembesül. A kockázatok minimalizása érdekében úgy döntöttek, hogy antigén alapú tesztekkel látják el az iskolákat, és amint koronavírusos esetet regisztrálnak, letesztelik az érintett diákokat és a pedagógusokat is. Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár szerint az útmutató azt a célt szolgálja, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, milyen intézkedésekre van szükség a koronavírus megjelenése esetén.

Az antigén alapú gyorstesztek elsősorban a fertőzőképességet mutatják ki, és kézenfekvő megoldást jelentenek a tünetekkel rendelkező Covid-19-gyanús személyek és a kontaktok tesztelésére. Ideális esetben az egészségügyi személyzet végzi el a tesztet az iskolák orvosi rendelőiben. Az még nem világos, hogy mi lesz azokban az iskolákban, ahol nincs szakképzett személy, de tény, hogy a mintavétel egy egyszerű folyamat, csak fontos, hogy helyesen végezzék el.

Az antigén teszteket a katasztrófavédelmi felügyelőség már decemberben kiosztotta a járványkórházaknak, ezeket az egészségügyi tárca központosítja, majd biztosítja az iskolák ellátását.

Mint ismeretes, a felmérések szerint a pedagógusok több mint 50 százaléka nem akarja beoltatni magát, ezért a minisztérium egy online tájékoztató kampányt indít a számukra, hogy hiteles forrásból értesüljenek az oltás szükségességéről. Az államtitkár szerint az oltási folyamat második szakaszában az iskolaigazgatóknak kell nyilvántartásba venniük a beoltandó pedagógusokat. Arra kéri az érintetteket, hogy legyenek türelemmel, mert nem lesz egyszerű lebonyolítani a tömeges oltást.

Hirdetés