Amúgy kutyasétáltatáshoz vagy rövid sétához nem kell nyilatkozat. Valakinek eladó kutyája?

Nem kell pánikolni a vasszigor miatt.

Hirdetés

Marcel Vela belügyminiszter a sajtó érdeklődésére odanyilatkozta, hogy nem lesznek azért olyan fafejűek a közegek a kijárási tilalom betartatása terén: ha például valaki csak a kutyáját sétáltatja, esetleg lemegy egy kis friss levegőt szívni vagy sportolni, akkor nem lesz szüksége kitöltött nyilatkozatra, hiszen az igazoltató egyenruhások látják, hogy az illető személyijében egy közeli lakcím szerepel.

Ez így szép is, azt leszámítva, hogy az olyan olvasztótégely-városokban mint például Kolozsvár, rengetegen vannak, akiknek a személyijében nem kolozsvári lakcím szerepel, sok lakástulajdonos vagy bérlő pedig egyszerűen nem bajlódik az ideiglenes tartózkodási engedélyekkel. Egyik kolozsvári ismerősöm például kézdivásárhelyi címmel fut a hivatalos nyilvántartásban – neki elég nehéz lenne elmagyarázni, hogy csak leugrott sétálni. Az ilyen helyzetben lévőknek tehát minden alkalommal magukkal kell vinniük a kis nyilatkozatukat.

Amúgy a miniszter bejelentése nyomán gyanítom, hogy a gyakori Google-keresések között hamarosan meg fog jelenni a „hogyan lehet élő állatot rendelni a neten?” kérdés. Illetve ezentúl az aranyhalat is naponta megsétáltatják a polgárok.

Amúgy nem érdemes kamuzni, mert a hatóságok ellenőrizni fogják, hogy például valóban annál a cégnél dolgozunk-e, amit a nyilatkozatban úti célként megjelöltünk, szóval csak okosan.

A szigorításokról itt olvashat részletesen.

Hirdetés