Amikor egy telefonszám az utolsó remény: egy hónap alatt négyezer gyermek jelezte a segélyhívón, hogy bántják vagy elhanyagolják

Ez a szám önmagában is sok, de képzeljük el, hány olyan eset lehet, amit nem jelentenek.

Hirdetés

Szomorú adatot közölt a nemrég alakult családügyi minisztérium annak apropóján, hogy bő egy hónappal ezelőtt helyezte üzembe a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) a gyermekbántalmazás bejelentésére szolgáló 119-es telefonszámot. Ez idő alatt 19 ezer hívás érkezett a számra, ebből mintegy négyezer bizonyult kivizsgálást igénylő, valós veszélyt jelző segélykérésnek (az naponta körülbelül 133 bejelentést jelent).

A leggyakoribb bejelentés bántalmazás, elhanyagolás, kizsákmányolás vagy más jellegű erőszakos cselekedet miatt érkezett. Előfordul, hogy azért telefonálnak, mert a szülő vagy a gondviselő részeg, vagy mert koldulásra kényszeríti a gyereket. A 119-es számon a megyei gyermekvédelmi igazgatóságok szociális munkásai állnak a segélykérők rendelkezésére, akiket előzetesen felkészítettek a hívások fogadására.

A családügyi minisztérium a legutóbbi kormánykoalíció megalakulásakor jött létre. Sokan kétkedéssel fogadták, különösen Gabriela Firea miniszter, volt bukaresti polgármester színre lépése után. Firea most elégedetten nyilatkozott arról, hogy a 119-es segélyhívó beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért máris azon gondolkodnak, hogyan bővítsék elérhetőségét a külföldön élő román állampolgárok számára. Miután Dániában – ahol rendkívül komolyan veszik még a gyermekbántalmazás gyanúját is – bebörtönöztek egy román házaspárt öthetes csecsemőjük bántása miatt, és a családügyi minisztérium közbenjárt a család érdekében, több hasonló esetről tájékoztatták a szaktárcát. Ezért tartják szükségesnek a rendszer kiterjesztését külföldre is.

Hirdetés