Nem, Németországban nem 20 euró egy koronateszt, akkor sem, ha vezető politikusok is ezt terjesztik

Lelepleződött egy ordas nagy álhír. Valószínűleg Ön is találkozott már vele.

Hirdetés

Terjed a Facebookon egy hamisított fotó, amit sajnos vezető politikusok is népszerűsítenek.

Marcel Ciolacu, a legnagyobbik romániai párt, a PSD ideiglenes elnöke hétfő este az Antena 3 műsorában osztotta meg a légből kapott, meg nem erősített – és mint később kiderült, hamis – információt, miszerint nálunk 70–80 eurót is elkérnek egy koronatesztre (ez a része igaz), miközben Németországban 17–18 euróba kerül ez a szolgáltatás.

Bár Ciolacu nem árulta el konkrétan, honnan szedte ezt az infót, valószínűleg a PSD korábbi, online kommunikációért felelős emberétől, az azóta a Pro Romániához átigazolt Alin Marinától, aki maga is megosztott vasárnap egy manipulált képet. A képen egy németországi számla szerepel egy negatív koronatesztről, amely mindösszesen 18,74 euróba kerül.

Ez a trükközött kép:

Ez pedig az igazi:

Hirdetés

A bejegyzés nagyon népszerű lett, mintegy 7500-an osztották meg, és bár kommentben sokan felhívták a figyelmet, hogy egy ordas hazugságról van szó, két napig fent maradt a bejegyzés Alin Marina Facebook-oldalán.

Miután azonban a Digi24 kedden leleplezte a turpisságot, Alin Marina is levette a bejegyzését, megosztotta a leleplező cikket, elismerte, hogy tévedett, de elintézte annyival, hogy a legjobb családokban is előfordul az ilyesmi.

A teljes igazság az, hogy Németországban az „extráktól” függően akár 200 euróig is felkúszhat egy koronateszt ára, Spanyolországban 100–160, Olaszországban pedig 30 és 120 euró között mozog.

Ja, hogy ezekben az országokban jóval többet keresnek az emberek? A politikusok nálunk is egész jól élnek, pedig egyeseknek csak néha füllenteni kell hozzá a tévében.

Hirdetés