Fotó forrása: Cluju.ro

Állati körülmények között dolgoztatják a spárgaszüretre Németországba csődített szezonmunkásokat egy egyesület szerint

Németországban sincs kolbászból a kerítés.

Hirdetés

A Román–Német Integrációs és Migrációs Társaság felhívta az illetékesek figyelmét, hogy nem valami jól megy a sora a spárgaszüretre Németországba csődített román vendégmunkásoknak. Ami azt illeti a legtöbben embertelen körülmények között vannak bezsúfolva olyan helyekre, ahol a higiéniai alapfeltételek és a járvány miatt szükséges szociális távolság sem biztosítottak.

A társaság a külhoni románok ügyeiért felelős államtitkárnak, Ovidiu Burduşának címzett nyílt levelébenmegemlíti, hogy egy ilyen román szezonmunkás már bele is halt a koronavírus-fertőzésbe Baden-Württemberg tartományban, az utóbbi napokban pedig Nürnbergbe érkezett szezonunkások telefonálnak be hozzájuk azzal, hogy embertelen körülmények között dolgoztatják őket. A munkások egy része ráadásul még munkaszerződést sem látott.

Egyes munkavállalókat egyik napról a másikra rúgnak ki, és tesznek utcára, ami szerintük minden határon túl van.

A nyílt levél megjegyzi, hogy ha már egyesség született Románia és Németország között arról, hogy hazánk szezonmunkásokat enged ki a járvány ellenére, akkor legalább az alapvető jogaikról felvilágosíthatnák a delikvenseket, és megmondhatnák nekik, hol találják majd a legközelebbi román konzulátust.

Hirdetés

Magyar nagycsütörtökön nagy port kavartak, és a nemzetközi sajtót is bejárták a kolozsvári reptéren készült felvételek, amelyeken csaknem kétezer szezonmunkás összezsúfolódva, a járványügyi előírásokra fittyet hányva várja a németországi gépek egyikét.

Ludovic Orban miniszterelnök akkor még olyanokat mondott, hogy nem tilthatják meg senkinek a külföldi munkavállalást, de később felröppent a hír, hogy Németország és Románia között született egy megállapodás, miszerint a járvány ellenére, „szigorú feltételek mellett” lepasszolunk 80 ezer idénymunkást, hogy be ne dőljön a német mezőgazdaság.

Hirdetés