Alig fogadták el a tűzifa árplafonját, máris visszavonnák azt

A jelek szerint egy kissé elszámolták magukat a rendelet kidolgozói.

Hirdetés

Bár – amint megírtuk – a kormány árplafont vezetett be a gáz és a villanyáram után a tűzifa esetében is (köbméterenként 400 lej), a szocdemek (PSD) kiakadtak, mert nem ezt beszélték meg a koalícióban, és a következő koalíciós ülésen azt fogják javasolni, hogy töröljék el az intézkedést.

Szerintük ugyanis alkalmazhatatlan, és azt szeretnék, ha a fapiaci magánszereplőkre nem terjesztenék ki ezt az árplafont. Mert – ahogy azt a PNL-ből sértődötten eltávozott, majd új pártot alapító volt miniszterelnök, Ludovic Orban is kifejtette – a kormány által megszabott árplafon jóval a jelenlegi piaci ár alatt van, így a fával kereskedő vállalkozások veszteséget halmoznának fel, ha ezen az áron értékesítenék a tűzifát. Ez pedig a feketepiaci tevékenység erősödéséhez vezetne, és ahhoz, hogy az emberek végső soron illegálisan, a jelenleginél is drágábban lennének kénytelenek beszerezni a téli tüzelőt.

A PSD inkább a válsághelyzetre bevezetett szociális támogatások kiszélesítését támogatná a szerintük kivitelezhetetlen árplafon helyett.

Hirdetés