Szép kilátások: akár 50 százalékkal is nőhet az ingatlanadó jövőre

A miniszterelnök elismerte, hogy a kormány adóemelés jóváhagyását tervezi.

Hirdetés

Jelentősen megnőhet jövőre a helyi adók és illetékek összege, miután a kormánykoalíció pártjai megállapodtak arról, hogy jóváhagyják az emelést.

Ezt Nicolae Ciucă miniszterelnök ismerte el szerdán este.

A kormányfő elmondta, a koalícióban megállapodtak, ennek nyomán liberális és szociáldemokrata honatyák olyan módosító javaslatot nyújtottak be az adók kiszámításának megváltoztatásáról szóló, 16/2022-es kormányrendelethez, amely lehetővé teszi a helyi adók és illetékek 50 százalékos emelését.

A kormányfő szerint a megyei és települései önkormányzatok szövetségeivel egyeztettek a döntés előtt, miután azok jelezték, hogy

év végéig nem lehet a tervezett új módszert gyakorlatba ültetni.

A kormány még júniusban döntött arról, hogy januártól az ingatlanadók jelenlegi kiszámításának módszertanáról – miszerint az adót az elhelyezkedés és a felhasznált építőanyagok alapján számolják ki – áttérnek arra, hogy a közjegyzői nyilvántartásokban szereplő értéket veszik alapul.

Az önkormányzatok mellett azonban a közjegyzők és az értékbecslők is jelezték, hogy ezt nem lehet megvalósítani a tervezett határidőig.

Ennek nyomán döntöttek most arról, hogy lehetővé teszik az 50 százalékos emelést.

Hirdetés

Adrian Câciu pénzügyminiszter megpróbálta megnyugtatni a kedélyeket, mondván:

nem biztos, hogy ennek nyomán minden önkormányzat adót fog emelni,

a 2015-ös törvény alapján ugyanis az önkormányzatoknak mozgásteret is biztosítottak, így az ingatlanok értékének 0,2 és 0,8 százaléka közötti sávban szabhatták meg az adót, és van olyan település, ahol már ma is a maximális érték alapján számítják ki az adókat.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány nem tömheti be a végtelenségig központi pénzekből az önkormányzatok költségvetésében tátongó lyukakat.

Vagyis előfordulhat, hogy az önkormányzatok nem élnek a most számukra felkínált adóemelési lehetőséggel.

De azért nagy összegben nem fogadnánk arra, hogy önmegtartóztatást fognak tanúsítani.

Hirdetés