Illusztráció / Pixabay

Ahogy várható volt: Máramaros megye bevörösödött, Kolozsvár viszont már sárga

Az országos járványszámok alig változtak a múlt hét hétfőhöz képest.

Hirdetés

Nem sokat változtak egy hét alatt a romániai járványszámok: hétfőn szinte pontosan ugyanannyi új fertőzést (1319) regisztráltak, mint egy héttel korábban (1313), igaz, pár százzal több tesztet végeztek. A pozitivitási ráta egy hete 14,6%-on állt, most 13,86%-os.

Vasárnap reggel óta 80 fertőzött hunyt el, ami magasabb, mint az elmúlt hét átlaga, leszámítva a keddet, amikor a szokásosnál több (111) halálesetet jelentettek. Két elhunytnak nem volt más ismert betegsége, két esetben pedig nem jelentették az esetlegesen meglévő alap- vagy társbetegségeket. A többi áldozat más betegségekkel is küzdött a koronavírus-fertőzésen kívül.

A kórházakban jelenleg 7563 fertőzöttet ápolnak, közülük 958-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Az elmúlt 24 órában 6210 PCR-tesztet és 3310 antigén gyorstesztet végeztek el.

Ahogy vasárnap már sejthető volt, Máramaros megye lakosságarányos fertőzési rátája átlépte a 3 ezrelékes küszöbértéket, így Temes megyével együtt immár vörös zónába tartozik. Bukaresten kívül a legtöbb fertőzést ebben a két megyében regisztrálták (139-et Temesben és 121-et Máramarosban).

Az is előrelátható volt, hogy ezen a héten Kolozsváron 3 ezrelék alá csökken a ráta, így nyithatnak az éttermek belső terei és a végzős diákok visszatérhetnek az iskolába. A koefficiens csökkenése be is következett: az elmúlt két hét adatai alapján jelenleg a kincses városban ezer lakosból arányosan kevesebb mint hárman (2,97-en) fertőzöttek. A korlátozások részleges feloldása február 9-én 0 órától várható. A vendéglátó helyek belső terei, a mozik és a színházak 30 százalékos kapacitással nyithatnak.

Hirdetés