Ahogy várható volt, az esetszám-növekedés miatt egyre nő az intenzíven fekvő betegek száma

Megyei szinten nem sok változás mutatkozik: ugyanazok a megyék pörgetik a tesztelést, melyek eddig is.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában 3432 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak országszerte, ezzel pedig a romániai esetszám megközelítette a 800 ezret. Összesen 31 145 mintavétel történt, 23 341 PCR-teszt és 7804 antigén gyorsteszt keretében. A pozitivitási ráta immár 11%-ra nőtt. Bár hétvégenként rendszeresen megugrik a visszafogottabb tesztelés miatt, szembetűnő, hogy egy hete még 7.9% volt.

A járvánnyal összefüggésbe hozott haláleset száma ezúttal 54. Négy esetben nem volt az elhunytnak más ismert betegsége.

Február eleje óta nem volt ilyen magas az intenzív terápiás ellátásra szoruló betegek száma: a 7832 kórházban kezelt fertőzött közül 997-en vannak súlyos állapotban. Ez az esetszám-növekedés egyik következménye.

Bukarest után (457) Temes (342), Kolozs (266) és Brassó (174) megyében regisztrálták a legtöbb fertőzöttet, ami nem túl meglepő, hiszen ezek a megyék pörgetik a tesztelést.

A lakosságarányos fertőzési ráta Temes és Máramaros megyében a legmagasabb, de Kolozs, Brassó, Bukarest és Ilfov is közelíti a három ezrelékes küszöböt. A ráta azért is ugrott meg, mert péntektől a fertőzési gócok eseteit is figyelembe veszik a hányados kiszámításakor.

Hirdetés